АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП ПОДКРЕПЯ ПЕТКОВ ЗА БОРБАТА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА И РАШКОВ ЗА КПКОНПИ

Корнелия Нинова говори на пресконференция на БСП на "Позитано" 20
08.06.2022 / 19:39

БСП подкрепя кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ и политиката на премиера Кирил Петков и "Продължаваме промяната" за борба с корупцията и ГЕРБ. Това бе съобщено на пресконференция на "Позитано" 20, след като Слави Трифонов обяви, че оттегля министрите на "Има такъв народ" и край на коалицията, е премиерът Кирил Петков изрази готовност за правителство на малцинството.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че за партията избори сега означават хаос, задълбочаване кризите, липса на Народно събрание, което да взема адекватни решения, което ще доведе до неизвестност и несигурност и не може да бъде допуснато в този момент.

"Това, което ни събира въпреки различията е споразумението за съставяне на правителство. Да се придържаме към него. Ние до този момент от това споразумение не сме се отклонили и призоваваме и партньорите ни, сигурни сме, че това е нещото, което може да ни гарантира стабилност, придържането към споразумението.

Представете си сега – хвърляме кърпата и отиваме на избори, няма увеличение на доходи, няма пари за бизнеса за компенсации за тока, започват да фалират фирми и хора да излизат на улицата безработни, няма преизчислени пенсии, цените на храните продължават да хвърчат нагоре и няма парламент, който да реши проблема. За нас това е изключително пагубно."

Нинова добави, че в краткосрочен план трябва да се приеме актуализацията на бюджета. Там са и предложенията на БСП, които са включени в тази актуализация.

"Според нас претенцията на колегите от ИТН за допълнителни 3 милиарда е невъзможна към момента, необоснована, неаргументирана, и би ощетила плащания, които са далеч по-важни в този момент за икономиката, за живота на хората, за цените, за доходите. Пет милиарда лева за краткия срок, от 3 или 4 месеца вече тази сага с плащанията на пътищата, са прекалено много за този бюджет."

Бе заявена подкрепа за Кирил Петков и неговата политика на борба с корупцията и с модела "ГЕРБ". От БСП изразиха категоричност, че ще продължат по същия начин. Те подкрепиха и кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ.

Северна Македония остава червена линия на БСП. Няма да се даде съгласие за вдигане на ветото, докато Северна Македония не изпълни изискванията по договора, каза Нинова.

Тя заяви, че БСП носи отговорност за участието в това управление и знае как да продължи напред.

По думите ѝ днес е било свикано извънредното заседание на изпълнителното бюро на БСП, ръководството на парламентарната група и на министрите в кабинета. В неделя Националният съвет на БСП ще вземе окончателното решение как да бъде позицията на партията оттук нататък.

За 20 часа тази вечер е насрочен лидерски коалиционен съвет, на която допълнително ще бъдат разисквани всички тези точки.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев