АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПП ЗАЯВИ ЗА НАПРЕЖЕНИЕ В КОАЛИЦИЯТА, ИТН НЕ ЗНАЕ ЗА ТАКОВА

 Андрей Гюров
08.06.2022 / 13:19

Има напрежение в управляващата коалиция заради проекта за актуализация на бюджета, призна председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров: "Очевидно има някакво напрежение, след като има напуснали министри".

В очакване на допълнителна информация от МС ръководството на ПП се събира на извънредно заседание, а след това - в 16 ч., ще направят изявление пред медиите. Той коментира информацията за претенции на министрите на ИТН за допълнителни средства за ръководените от тях системи:

"Това, което виждам в медиите - заявки за допълнителни средства за Министерство на регионалното развитие, за увеличение на заплатите във Външно министерство, са неща, които са обсъждани така или иначе още при приемането на бюджета. Залегнали са и в нашето коалиционно споразумение и там съвсем ясно е казано, че увеличение на заплатите става след промяна на устройствени правилници, оптимизиране на състава и дейността на отделните министерства и мога да ви уверя, че в бюджета в сегашното му състояние има близо 300 милиона лева, които са предвидени за тези административни реформи".

Гюров заяви, че няма информация днес на заседанието на МС да е бил представен нов проект за актуализация на бюджета, в който разходите за пътно строителство и общини да са орязани:

"Това, което мога да кажа за регионалното развитие, е, че досега в предишните години, са разходвани средства от около милиард-милиард и 300 милиона. За тази година има предвидени над 3 милиарда, така че това е изключително сериозна сума, която е заделена точно за регионалното развитие".

Разчитаме на останалите коалиционни партньори - така Андрей Гюров коментира дали актуализацията на бюджета може да се превърне в непреодолим проблем за управляващата коалиция.

Депутатът от "Има такъв народ" и председател на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански коментира, че не знае за напрежение в коалицията. Той заяви, че напускането на тримата министри на ИТН на правителственото заседание по-рано днес, е тяхно решение, тъй като нито едно от исканията им не е било прието.

"От вчера до днес не сме се срещали коалиционно, за да разберем дали има напрежение. Не знам. Това напускане на нашите министри, ами след като нищо не им е одобрено, най-вероятно са счели така, това е тяхно право. В същото време за Външно министерство също имахме едно искане за командировките зад граница и за възнагражденията, тъй като там са едни от най-ниските спрямо другите ведомства. В същото време те са направили нов устройствен правилник, но чакаме така нареченото ефективно управление в правителството да оценява всички тези документи. Не знам дали има капацитета да ги оцени".

Каримански допълни, че ИТН е търпелив коалиционен партньор дотолкова, че да може да защити всичко, което е записано в коалиционното споразумение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев