АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВ: МЕРКИТЕ НЕ СА ПРОИНФЛАЦИОННИ, ДЕФИЦИТЪТ СЕ ЗАПАЗВА НА НИВО 4,1% ОТ БВП

Кирил Петков
08.06.2022 / 11:10

Кабинетът обсъжда актуализацията на бюджета. В началото на редовното заседание премиерът Кирил Петков представи основните параметри на законопроекта и обяви, че той не е проинфлационен, защото дефицитът се запазва на ниво от 4,1 на сто от брутния вътрешен продукт. Петков обърна внимание, че се въвеждат временни промени в данъците и акцизите с цел да се подпомогнат най-нуждаещите се:

"Освобождаване на ел. енергията и втечнения газ от акциз, намаляване на ДДС-ставката на парното с 9% - също много важна мярка с увеличаването на цените на газа. Правителството прави всичко възможно крайната цена за потребителя да бъде намалена. Нулева ставка на хляба за ДДС - безпрецедентна мярка също, и облекчаване на данъчните плащания за младите работещи семейства".

Премиерът акцентира и върху увеличаването на пенсиите:

"Увеличават се пенсиите с 60 лева плюс 10 процента и таванът на пенсиите става 2000 лева. В последните 12 месеца минималната пенсия се е качила от 300 лева на 467 лева или със 167 лева покачване, а за последните 12 години преди това - само със 100 лева".

След като бъде приета от кабинета, актуализацията на бюджета ще бъде внесена за обсъждане в Народното събрание. Тя трябва да влезе в сила от 1 юли.

В актуализирания бюджет най-голямото разходно перо са пенсиите, които трябва да бъдат актуализирани от 1 юли с 10 на сто и след това преизчислени от 1 октомври.

720 000 пенсионери ще получат преизчисляване на пенсиите от октомври, потвърди по-рано вицепремиерът Асен Василев.

Индексация на пенсиите и преизчисляването им през октомври, както и по-високи заплати в част от министерствата срещу оптимизация на персонала са сред заложени мерки, макар и коалиционните партньори да не са убедени около това дали става дума за действителни реформи.

Управляващите се събират на коалиционен съвет, за да опитат да постигнат съгласие за параметрите на актуализацията на бюджета. Срещата в лидерски формат трябваше да се проведе вчера, но заради разминаване между финансистите на отделните формации беше отложена с ден.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев