АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ: ЩЕ КОМПЕНСИРАМЕ ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ГРАДУШКИТЕ В САДОВО ДО МЕСЕЦ

Кирил Петков
07.06.2022 / 10:18

Петков бе на посещение в Садово, заедно с министъра на земеделието Иван Иванов за да разговарят със земеделци за унищожената от градушка реколта и начините за компенсиране на щетите.

"Видях, че хора, които са се трудили много, цялата им реколта им е унищожена, но това, което се радвам да видя, че заедно държавата в партньорство с тях, ще можем да им възстановим средствата максимално бързо, така че да засадят отново и да получат реколтата си в тази година. Средствата, които ще изплатим, за пръв път ще е не само за тези, които са унищожени на 100%, но и тези, на които е частично унищожена реколтата. Другото, което сме направили, че ще бъдат изплатени много бързо, в рамките на един месец", съобщи министър-председателят Кирил Петков.

"Вече са получени 39 заявления, днес изтича срокът, говорим за 2400 дка, които ще бъдат компенсирани. Това, че и двамата сме тук, че аз като премиер и министърът на земеделието, наистина сме ангажирани", допълни Петков.

"Днес има заседание на междуведомствената група на министерство транспорта и на земеделието за да изчистим тези неясноти, които са довели до инцидента. Управлението на полетите идва от друга институция, до края на деня да са изчистени тези детайли", обеща министър Иван Иванов, който също е на посещение в Садово за да обсъди проблема с реколтата, съсипана от градушки.

Към момента 65% е застрахованата реколта, допълни министър Иванов.

"Безпрецедентен допълнителен бюджет, с две нови мерки, които са в размер на 300 милиона лева допълнителни средства. Това са плюс средствата дадени до момента, плюс ковид мярката", допълни Петков.

"Земеделските стопани наистина да се чувстват, че държавата се грижи за тях. Другото нещо, което обещаваме е пълна прозрачност при изплащането на средствата. С други думи, от тук нататък не трябва да познават някой, за да ги получават. Държавата ще работи с един аршин към всички. Абсолютно всички земеделски стопани са равни пред държавата. Надявам се, че ще идваме в тези полета, не заради проблеми с градушки, а заради хубава реколта", допълни Петков.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев