АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАСИЛЕВ СЛЕД КОАЛИЦИОНЕН СЪВЕТ: ДО ДНИ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА ЩЕ БЪДЕ ДЕПОЗИРАНА В НС

Асен Василев
03.06.2022 / 20:12

Имаме допълнителни приходи от 1 млрд. 645 млн. лв. нето срещу които има планирани допълнителни разходи, които са свързани с антикризисните мерки. Това каза финансовият министър Асен Василев след експертен коалиционен съвет за актуализацията на бюджета.

Бюджетният дефицит остава 4,1% и се запазва салдото.

Василев обясни, че до края на деня на 6 юни очакват допълнителни предложения, ако има, от коалиционните партньори, а след това актуализацията на трите бюджета (на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса) ще мине през Министерския съвет, след което ще бъде депозирана в Народното събрание.

„Бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация”, каза още той.

"Лимитът на нов дълг се вдига, за да може дълга, който трябва да изплатим догодина по падежите да може да бъде взет тази година при по-ниски лихви, ако имаме по-добри условия на пазара. А догодина имаме плащане по падежи, по стари дългове около 2,5 - 3 млрд. Чисто технически това да се емитира при по-ниски лихви", обясни Василев.

Той се съгласи с критиките на коалиционните партньори, че в актуализацията са заложени основно антикризисни мерки, а не реформи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев