АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАРАДИ ПАТРИАРХ КИРИЛ: ОРБАН БЛОКИРА ПАКЕТА СЪС САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

Виктор Орбан
02.06.2022 / 12:13

След като забави с месец въвеждането на ембарго върху руския петрол като част от шестия пакет санкции на ЕС, сега Унгария отново ги блокира, този път заради руския патриарх Кирил.

Това съобщи Ройтерс, след като късно в сряда Будапеща наложи вето на поредния опит за подготовката на правен текст, изясняващ естеството на санкциите от шестия пакет.

След като в началото на седмицата европейските лидери се споразумяха за политически компромис, който ще изключи от ембаргото руския петрол, внасян чрез нефтопровода "Дружба" за Унгария, Словакия и Чехия, те повериха на посланиците от европейските държави в Брюксел да подготвят юридически текст, с който санкциите да бъдат въведени.

Унгария задържа финализирането на пакета от санкции, настоявайки за премахване на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от списъка на санкционираните лица, казаха трима дипломати пред Ройтерс.

Кирил беше включен в допълващ списък на санкционирани лица заради откритата си подкрепа на войната в Украйна. Тази му позиция доведе до разкол в Украинската православна църква, която обяви, че се отделя от ръководещата я руска патриаршия. По-късно епархиите в контролираните от Русия Крим и Донецк, обявиха, че остават под ръководството на патриарх Кирил.

Забавянето около новия спор ще отложи и най-важната част от пакета, който предвижда забрана на покупките на внасян чрез танкери руски нефт и рафинирани продукти от шест до осем месеца от момента, в който той стане закон. Очаква се това незабавно да намали покупките на руски петрол от ЕС със 75%, а след пълното му влизане в сила - до 90%.

"Споразумението се задържа, защото Унгария възразява срещу санкциите срещу патриарх Кирил", каза един дипломат от ЕС.

По-късно в четвъртък дипломатите от ЕС ще се съберат отново в Брюксел, за да се опитат да намерят решение и да довършат работата по подготовката на санкциите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев