АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

1 ЮНИ - ДЕН НА ДЕТЕТО

1 юни - Ден на детето
01.06.2022 / 09:25

Днес е Денят на детето. Празникът ще бъде отбелязан в цялата страна. За радост на малките са предвидени десетки събития, сред които:

Празник в двора на БНР

Празник "Ние, децата в БНР" започва в 11 ч. в двора на Националното радио на бул. "Драган Цанков" 4. Вокална група "Радиодеца" ще изпълнява любими песни, а виртуозите от Оркестъра за народна музика на БНР ще посрещнат отново малчуганите в Първо студио на радиото, за да ги запознаят с тайните на българските инструменти.

Безплатно пътуване с влак

БДЖ и тази година предлага възможността децата на възраст до 14 години да пътуват безплатно във всички пътнически и бързи влакове (2-ра класа). Безплатно е пътуването и с атракционните влакове по маршрута София-Банкя-София. Необходим е документ за удостоверяване на възрастта. Запазените места за всички категории влакове и спалните места се заплащат. Децата до 10 години задължително трябва да са с придружител. Безплатно е пътуването и с теглената от парен локомотив Теснолинейна композиция от Септември до Велинград, но само за децата до 7 години. За запазено седящо място на дете ще се заплащат 50 ст. Възрастните обаче трябва да платят 23.50 лв.

Безплатен вход в Ботаническа градина в София

В оранжериите на Ботаническата градина на БАН децата ще влизат безплатно. До 4 юни, включително, там има експозиция, свързана с имената на растенията.

Безплатни прегледи в "Софиямед"

В „Софиямед“ се провеждат безплатни консултативни прегледи за деца в рамките на кампанията „Бъдете здрави“, която цели да информира обществеността за ползите от профилактиката с акцент върху здравето на най-малките. Прегледите се извършват: от 09:00 ч. до 11:00 ч. в ДКЦ „Софиямед“ на бул. Г. М. Димитров 16. УНГ специалисти от болницата пък преглеждат безплатно на 1 юни от 11:30 ч. до 13:00 ч. и на 2-ри юни от 10:00 до 12:00 ч.

Военните поделения в Стара Загора, Благоевград, Плевен, Смолян, Хасково, Ямбол, Шумен, Мусачево, Враца, Горна Оряховица, Асеновград отварят врати за празника.

Децата ще научат за историята на военните формирования, ще видят оръжия и техника. Авиобазите в Долна Митрополия, Враждебна и Безмер ще покажат на какво летят българските Военновъздушни сили.

Във Варна Военноморските сили също ще допуснат деца до корабите.

Социалният министър - гост на празника

Държавната агенция за закрила на детето организира празник под наслов „Нека всеки ден да е ден на детето“. Гост ще е министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Акцент е безопасността на децата в интернет. Събитието ще започне с дефиле на ученици от столични училища от „Ларгото“ в 11.00 часа. Около 11,20 часа в парка на НДК - пространството между кино „Кабана“ и мемориалът на Първи и Шести пехотен полк, децата ще пуснат в небето 100 балона с детски послания. Програмата ще продължи с изпълнения, изненади и подаръци на сцената на киното.

Деца от Видинско играят на Националния стадион

По инициатива на министър Теодора Генчовска, МВнР, съвместно с Министерството на младежта и спорта, приема 60 деца на възраст от 8 до 15 години, трениращи футбол в школата на "Реал мадрид" у нас, за да играят на националния стадион. Децата са в неравностойно положение, живеят в гр. Видин и с. Ново Село. Сред официалните гости на детския празник ще бъдат Хайоне Серейхо Лисаралде, представител на посолството на Испания у нас, голмайсторът Мартин Камбуров и актьорът Краси Радков. Специално видеообръщение към децата ще направи футболната легенда Христо Стоичков.

В Шумен подобряват рекорд на Гинес

Подобряване на рекорд на Гинес е сред събитията, които са организирани за Деня на детето в Шумен. Той е ще е за най-много спукани балони едновременно. Досегашният рекорд е 1040 балона, намерението на шуменци е да бъдат спукани поне 1042.

Хиляда балона и много изненади очакват децата на Ямбол на Детския празник

Детско представление на Цирк „Играчка-Плачко“, 1000 балони, творчески ателиета, са част от изненадите, които очакват децата на Ямбол за техния празник Първи юни.

Карнавално шествие в Плевен и безплатен вход за Панорамата

Карнавално шествие на малчугани от всички детски градини ще премине по централната пешеходна зона на Плевен от 17.00 часа. В Градската градина От 10.30 до 17.00 Лео клуб "Олимпиец", с подкрепата на Общината, организират творчески и спортни занимания. Стотици балони лично ще раздаде областният управител Иван Янчев след 17.30 на площад „Възраждане“. Входът в Плевенската панорама е безплатен за всички под 18 години.

В Смолян е организирана богата програма. Акцент е обичаният конкурс „Мис и мистър Капчица“. Сред проявите днес в града има състезание по колоездене и ателие „Рисунка върху лице“ - децата ще бъдат изрисувани по тяхно желание. В „Приложно ателие“ децата ще могат, с помощ или самостоятелно, да изработят предмет за себе си, да участват в обща апликация, да рисуват и творят. Във специален „Фото кът“- малчугани и възрастни ще имат възможност да се снимат със специално изработена за празника голяма рамка за снимки.

Деца ще засаждат цветя в центъра на Стара Загора

В Русе е предвидена богатата палитра от забавления - концерти, тематични ателиета за сръчни ръчички, демонстрации на полицейска и пожарна техника, научни състезания, много песни и танци. Началото е в 10.30 ч под липите на площада, където ще се организира "Алея на занаятите". Там има и специално ателие за научно пътешествие из човешкото тяло.

В 11 ч пред Съдебната палата има концерт "Пъстра въртележка", а в съседство - специализирана техника на полицията и пожарната, достъпна за децата. По същото време на площад "Батенберг" ще се проведат забавни занимания и игри. В зала "Филхармония" пък ще бъде представен балетният спектакъл за деца по музика на Камий Сен – Санс "Карнавал на животните или звездният миг на малкия Стефчо". В 18 ч в Парка на младежта ще има концерт на съставите на Общинския младежки дом. Вечерта ще продължи с празник в къщата на сдружение "Блок 14" и празненство в квартал "Дружба". Представлението "Юнакът и Златната ябълка" е с начален час 18 в Кукления театър.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев