АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВ С АКЦИЯ СРЕЩУ ДПС - ПОСТАВИЛ ПРЕД МАКРОН УСЛОВИЯ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ПП КЪМ ЕВРОЛИБЕРАЛИТЕ

Петков и Макрон
31.05.2022 / 18:49

Министър-председателят Кирил Петков твърди, че официално е получил „топла покана“ партията му „Продължаваме Промяната“ да стане част от семейството на европейските либерали – „Обнови Европа“. Той е присъствал на среща в Брюксел заедно с част от ръководителите, сред които френския президент Еманюел Макрон и нидерландския премиер Марк Рюте.

Премиерът Кирил Петков обаче поставил условия, които засягат ДПС и санкционирани по американския закон "Магнитски" депутати на движението пред премиерите и президентите от групата групата "Обнови Европа". Това обяви самият той след разговори с френския президент Еманюел Макрон, нидерландския премиер Марк Рюте и останалите премиери либерали в Европа.

"Аз исках да обсъдя условието, когато говорим за нулева толерантност към корупцията тя да е от локалното ниво до Брюксел. Да не си затваряме очите за локална корупция, а на Брюкселско ниво всичко да е наред. Макрон и Рюте казаха, че това е новата Европа на правилата и закона. Но не трябва да се говори за ДПС като една политическа партия, а кои са хората в ДПС и какъв е стандартът. ДПС имат много въпроси да попитат себе си", разказа Петков за разговора си с Еманюел Макрон. По негова покана премиерът обмисля дали той и партията му "Продължаваме промяната" да се присъединят към "Обнови Европа". В тази фракция на Европейския парламент обаче е и ДПС.

"Първо ПП ще имаме изпълнителен съвет, ще обсъдим заедно, ще видим отговора на тези въпроси. И либералните партии в Европа се обновяват. Този клуб изглеждаше логичен. Бих попитал какво ДПС да направи, за да е част от този нов стандарт. Да си кажат те къде се виждат като бъдеще в Европа. Ние знаем къде сме. Ние, за да сме вътре, трябва да има ясни правила, че хора с висок риск от корупция не са там", заяви още Петков.

Според него същото ще се случи с ЕНП – „и те биха задали въпроси за партия като ГЕРБ“.

„Много е приятно, когато видите хора като Макрон, Рюте, Александър де Кроо от Белгия, Ксавие Бетел от Люксембург – да бъдат около една маса. Те ми казаха: „Много се радваме вие, от страна на „Продължаваме Промяната“, да сте част от нашето семейство“, разказа министър-председателят.

„Като партия ние си имаме Изпълнителен съвет, не сме еднолично дружество, ще обсъдим заедно поканата, ще видим отговора на тези въпроси. Искам да видим реалните стандарти. Но либералните партии в Европа се обновяват. Този клуб изглежда логичен за „Продължаваме Промяната“, коментира Кирил Петков.

Новата акция на Петков срещу ДПС идва няколко дни след като парламентарната група на ДПС заяви, че премиерът отправил заплаха към зам.-председателя на партията Станислав Анастасов, като е замесил името на Джеймс О`Брайън, ръководител на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ.

"По този повод още миналата седмица ние изпратихме писмо към г-н О`Брайън по повод кой и как ползва неговото име и защо го ползва за заплахи на политически опоненти", обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Как е отправена заплахата разказа самият Станислав Анастасов: "Кирил Петков се опита да ме привика с жест. Застанах на дистанция около метър и половина - два, за да може все пак да се чуваме. Не държа някой да ми говори на ушенце, ние сме против тези неща. Той ми каза: " Аз ще ви оправя". Не повярвах на ушите си, казах "Моля", а той повтори: "Аз вас ще ви оправя". Каза "Джеймс О`Брайън е името на човека, до три седмици очаквайте новини". Приканих го да излезе на трибуната и да го повтори, а той се облегна назад и каза: "До три седмици очаквайте новини". Имаше колеги зад мен, от групата, между другото, така че има достатъчно свидетели на случката".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев