АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРИТЕ НА ЕС СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА ЗАБРАНА НА ДВЕ ТРЕТИ ОТ ВНОСА НА РУСКИ ПЕТРОЛ

"Лидерите" на ЕС
31.05.2022 / 09:14

Лидерите на ЕС постигнаха рано тази сутрин компромис и наложиха частично петролно ембарго срещу Русия. То предвижда временно изключение за доставките по петролопроводи.

Дерогацията бе поискана от Унгария, която в продължение на месец блокираше шестия пакет от санкции. Решението ще засегне 75 на сто от доставките на руски петрол, а до края на годината - 90 на сто от вноса му в Европа, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Сега Съветът на ЕС трябва да финализира тази забрана, допълни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя увери, че съвсем скоро Брюксел ще разгледа и въпроса за оставащите 10 процента от руския петрол. Мишел поясни, че одобреният пакет ще придобие законова форма утре.

Унгария е получила и поисканите в последния момент гаранции от ЕС за сигурността на доставките ѝ в случай, че има проблем с тези по петролопровода „Дружба“.

Премиерът Виктор Орбан е обяснил, че има възможност да бъде увеличен капацитетът на тръбопровода „Адриа“, който свързва страната му със съседна Хърватия, каза Урсула фон дер Лайен.

Необходимото за увеличаването му време е между 45 и 60 дни. Нужни са и някои инвестиции, най-вече за модернизиране на рафинериите в Унгария.

Споразумението засяга две трети от вноса на руския петрол, изтъкна Шарл Мишел и допълни, че така Европа спира голям източник за финансирането на военната машина на Кремъл.

"Сбербанк", която е най-голямата руска банка, ще бъде извадена от международната система SWIFT.

Одобрена е и забрана за застраховане и презастраховане в ЕС на кораби от руски компании.

Спира се и предоставянето на широк спектър от бизнес услуги за руски компании.

В ЕС ще бъде спряно излъчването на още три руски държавни програми, разпространяващи дезинформация.

Европейският съвет прие в края на първия ден от заседанието си заключения за Украйна. ЕС работи върху механизъм за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за Украйна в размер на 9 милиарда евро, изтъкна Фон дер Лайен.

Срещата на върха в Брюксел ще продължи и днес.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев