АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАС РЕШАВА ЗА ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ В ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

 Протест срещу добива на шистов газ в Добруджа Снимка: БГНЕС, архив
31.05.2022 / 08:41

Делото за добива на шистов газ в община Генерал Тошево ще се гледа днес във Върховния административен съд (ВАС). Инвестиционното намерение е за добив на газ в землищата на 18 населени места в региона.

Делото започна в началото на 2018 година в Административния съд във Варна, след като фирмата инвеститор получи отрицателно становище от РИОСВ Варна за проекта си.

След проведени 11 заседания в началото на 2022 година съдът във Варна отмени решението на екоинспекцията и след подадена жалба то беше прехвърлено към Върховния административен съд.

Желанието на фирмата-инвеститор е да добива природен газ от 41 сондажа в находищата "Рогозина-Чернооково", Рогозина-Изток и "Калина".

След масови протести на местното население и опасения за замърсяване на почвата и водата в региона в края на 2017 година бе свикан референдум, на който близо 97 процента от жителите на община Генерал Тошево гласуваха против добива на подземни природни богатства.

Последва и отказ от страна на Регионалната инспекция на околната среда и водите във Варна, след което започна и дългата съдебна битка във Варненския административен съд.

Тя продължи до 24 януари тази година, когато съдът отмени отказа на екоинспекцията на инвестиционното предложение на "Русгеоком".

Днес предстои Върховният административен съд да се произнесе окончателно за добива на природен газ в община Генерал Тошево.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев