АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВ: НАДЯВАМЕ СЕ ДО ДЕКЕМВРИ 2024 Г. ДА МОЖЕМ ДА КУПУВАМЕ РУСКИ ПЕТРОЛ

Кирил Петков
30.05.2022 / 17:23

Надяваме се до декември 2024 г. да можем да купуваме руски петрол. Това е българската позиция, с която влизаме. Има и технически причини на ниво рафинерия и е много важно като цяло за енергийната сигурност на България в този момент. Това каза министър-председателят Кирил Петков от Брюксел.

Най-важното е да имаме петрол за нашата икономика, а не е целта да правим допълнителни печалби от това. Целта е за нашите превозвачи, за нашите домакинства цените на пазара да не се повишат, обясни министър-председателят.

Ако има сделка за ембаргото на руски петрол, то със сигурност ще има изключение за България, успяхме да го изговорим на най-високо ниво, посочи Петков.

"Когато говорим за защитаване на българския интерес - това е - в единия случай може да са общи приказки, но в другия случай, когато "Газпром" се опитва да извива ръцете на България и ние казваме "не" и намираме алтернатива, но когато знаем, че нямаме друга опция и трябва да защитим българския интерес, нашите партньори ни слушат, защото знаят, че ние го правим не просто като някои от другите страни, които искат да напреднат, а защото наистина нямаме по-добър избор. Радвам се, че на европейско ниво ни разбират и българското правителство успява добре да комуникира важните за България моменти и се надявам, че българските компании, превозвачи и бензиностанции, няма да получат стреса, който за съжаление е факт за доста от другите страни", обясни премиерът.

Радвам се, че в ЕС виждат България като един истински партньор и са готови да се съобразят с нас, защото показахме много твърда и ясна позиция във връзка с руския газ и нарушаването на едностранния договор, добави той.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев