АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БИЗНЕСМЕН: "КАПИТАН АНДРЕЕВО" ОЛИЦЕТВОРЯВА МЕЧТАТА НА БЪЛГАРИТЕ ЗА СОЛУНСКАТА МИТНИЦА

ГКПП "Капитан Андреево"
30.05.2022 / 11:22

"Капитан Андреево" олицетворява мечтата на българите от времето на Солунската митница и не само. Това каза в интервю за БНР Георги Василев, организационен секретар на Асоциация "Български пипер".

Той коментира темата за контрола на ГКПП "Капитан Андреево" след започналите проверки на граничния пункт.

Масова практика е камиони да преминават границата без фитосанитарен контрол, твърди Василев. Той даде пример с негов камион, който е бил върнат от Ямбол обратно на "Капитан Андреево" заради неосъществен контрол от фирма "Евролаб".

"И на всичкото отгоре ме накараха да платя в брой. Аз исках да платя по банков път. Нека всички ваши слушатели си направят извода кой събира милиарди в брой."

Василев изрази мнение, че "фирмата "Евролаб" мами целия български народ и цялата европейска общност".

"Всеки тир, в зависимост от товара, преминава през различни перипетии, но технологията на крадене е ясна", коментира Георги Василев в предаването "Преди всички". Той описа конкретни действия на граничния пункт и посочи, че се начисляват многократно по-големи такси за услуги, например за товаро-разтоварни дейности.

"Трябва да струва 30 лева, а те вземат 600 лева. Гледа тавана, измисля колко иска да спечели и пише. Това е."

Получава се хвърчащ документ и се плаща само и единствено в брой, подчерта Василев. Според него други пари се искат за неосъществени услуги, "които се изписват във фактурата, а не се извършват".

"Взема ти парите в брой, въобще не отваря камиона, а пише, че извършва товаро-разтоварни дейности, че е изследвал микробиология, тежки метали, пестициди, че е извършвал оглед. Аз имам фактура, на която пише – оглед на стоката: 480 лева."

Василев уточни, че е подавал сигнали "навсякъде, включително на Кьовеши, на главния прокурор", но без резултат.

Според него нерегламентираните практики на граничния пункт с Турция са от 2012 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев