АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ЕС В БРЮКСЕЛ

Кирил Петков
30.05.2022 / 08:54

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Днес и утре в белгийската столица европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

Ситуацията в Украйна

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на Европейския съюз (ЕС) в подкрепа на украинската страна. Предвижда се видеоконферентна връзка с украинския президент Володимир Зеленски.

Сигурност и отбрана

Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март т.г. Акцент ще бъде поставен върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции.

Енергетика и продоволствена сигурност

По темата енергетика лидерите ще обсъдят представения от Европейската комисия план REPoweEU, целящ ЕС да стане във възможно най-кратък срок независим от руски изкопаеми горива чрез повишаване нивото на амбиция по отношение на възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и диверсифицирането на газовите доставки. По отношение на продоволствената сигурност фокусът е върху необходимостта от смекчаване на ефектите от украинската криза върху глобалната продоволствена сигурност и предприетите от Европейската комисия до момента действия.

Българските приоритети

За българското правителство от приоритетно значение е осигуряването на енергийната сигурност чрез реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа несигурност поради ситуацията в Украйна оказва осезаемо въздействие върху енергийния сектор. Наред с кризата с енергийните цени, преустановяването на доставките на газ за България от "Газпром експорт" на 27 април т.г. поставя сериозни предизвикателства пред енергийните и икономическите ни системи.

В тази връзка България последователно защитава позицията, че за преодоляване на тези предизвикателства са необходими незабавни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, както и овладяване на високите енергийни цени, посочиха от Министерския съвет.

Преговорите между страните за постигане на споразумение за ембаргото върху руския петрол и петролни продукти продължиха и вчера, но споразумение не беше постигнато. Обсъжда се вариант до края на годината да бъдат забранени доставките на руски петрол по море, но да има изключение за доставките по тръбопровода "Дружба", припомня БНТ.

Унгария не приемa новия вариант на ЕК за ембарго на руския петрол, който даваше на България отстъпка от две години. Представителят на Виктор Орбан в Брюксел отказа да вдигне ветото за ембарго.

В последната версия, която Брюксел подаде към европейските столици, три страни получават отсрочка, като на България се предлагат две дати - или юни 2024 г., или декември. Нашата страна настоява за по-дългия период – декември 2024 г.

Министър-председателят Кирил Петков очаква среща с Еманюел Макрон и Марк Рюте за поканата в „Обнови Европа“ в Европейския парламент.

„Много се радвам, че съм поканен на тази първа среща с ръководителите на евролибералите „Обнови Европа“. Има прекрасни хора в това политическо семейство. Това, което бих искал да повдигна като въпрос, а и мисля, че е хубава тема за всяко едно политическо семейство в Европа е следното: Трябва да създадем много висок стандарт на върховенството на закона, както и антикорупционни механизми. С други думи, това с което се срещам в България, може да бъде разгърнато на европейско ниво. Когато говорим в Брюксел за политически семейства, трябва да имаме възможно най-висок стандарт за членство. Тоест всички политически партии трябва да спазват най-високите стандарти на национално ниво, и да налагат този стандарт и в Брюксел. Ако член на дадено политическо семейство не спазва този стандарт, то той не трябва да бъде толериран. Не ми харесва идеята да се правят компромиси на локално ниво с цел получаване на подкрепа в Брюксел. Този тип връзки трябва да бъдат отрязани. Трябва да повишим моралния стандарт в политическите семейства. И аз много се радвам, че приятелите ми и хората, с които ще се срещна, имат същите виждания“, обясни пред дни Кирил Петков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев