АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПЕЦИАЛИСТ: МОЩИ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ НЯМА ОТКРИТИ

Лиляна Симеонова
23.05.2022 / 20:23

Лиляна Симеонова, изследовател и професор в Института по балканистика при Българска академия на науките, реагира остро в социалната мрежа на съобщението, че за първи път у нас идва частица от мощите на Светите братя Кирил и Методий.

Мощи на Светите братя, за съжаление, няма открити, категорична е проф. Симеонова.

Ето целият й коментар по темата на страницата й във фейсбук:

От Атон били донесени „мощите“ на св. св. Кирил и Методий, та даже и литийно шествие из града щяло да има!

МОЩИТЕ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ СА В НЕИЗВЕСТНОСТ! Това, което сега се представя за техни мощи, е поредният случай на ФАЛШИВА ИДЕНТИФИКАЦИЯ на „мощи“!

КАТО ИЗСЛЕДОВАТЕЛ, ПОСВЕТИЛ 20 Г. (от пролетта на 1999 до зимата на 2019 г.) НА ИЗДИРВАНЕ НА ДОКУМЕНТАЛНИ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ИЗЧЕЗНАЛИТЕ СЛЕД 1833 Г. КИРИЛОВИ МОЩИ, ЩЕ ВИ КАЖА СЛЕДНОТО:

*отец Бойл (от „Сан Клементе“, учен и богослов, по-късно директор на Ватиканската библиотека) след дълго дирене откри от тях САМО ЕДНА КОСТИЦА ОТ ПРЪСТ В СТЪКЛЕНИЦА С ЛАТИНСКИ НАДПИС „ОТ МОЩИТЕ НА СВ. КИРИЛ“, която е запазена в старо палацо далеч от Рим; по нареждане на папа Павел VI тази частица беше вградена вдясно от олтара в Горната базилика на „Сан Клементе“;

* точното място, на което се е намирал гробът на св. Кирил в Долната базилика на „Сан Клементе“, също не е могло да бъде установено въпреки почти 20-годишните разкопки през 50-те и 60-те години на 19ти в. и отново през 1958-1963 г.; плочата, маркираща мястото на „гроба“ на Кирил е поставена произволно на една от стените в Долната базилика – изборът на място и досега е предмет на ожесточени спорове сред учените. Но все пак е важно да има такава плоча, за да служи тя като място за поклонение.

ЗА „МОЩИТЕ“ НА СВ. МЕТОДИЙ: такива мощи също няма. Дори не е известно къде е бил погребан той.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев