АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

BMW СПИРА ПРОИЗВОДСТВОТО, АКО ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ ОТ РУСИЯ БЪДАТ ПРЕКРАТЕНИ

BMW
23.05.2022 / 10:27

Членът на управителния съвет на BMW Милан Неделкович изтъкна, че автомобилната индустрия потребява около 37 % от природния газ в Германия и че ако доставките на газ бъдат прекратени, целият сектор ще спре. Той заяви това в понеделник пред агенция "Ройтерс".

"На нашата индустрия се падат около 37% от потреблението на природен газ в Германия. Не само BMW, но и целият сектор ще спре", каза Неделкович на въпрос какво ще се случи със заводите на BMW, ако доставките на газ от Русия бъдат прекратени. Във връзка с това той заяви, че BMW проучва нови инвестиции в слънчева, геотермална и водородна енергия, за да намали зависимостта си от природен газ. По-специално, производителят на автомобили, който през 2021 г. разчиташе на природен газ за 54% от потреблението си на енергия, проучва къде може да инсталира слънчеви панели в заводите си и разработва планове в сътрудничество с местните власти за транспортиране на водород до завода си в Лайпциг, Германия.

"Водородът е много подходящ за намаляване или дори за пълно компенсиране на търсенето на газ", подчертава Неделкович. Плановете на BMW отразяват мащабната подготовка на цялата германска промишленост за отказ от внос на руски газ и за разработване на система за разпределение на наличните доставки в случай на внезапно спиране на доставките. Новият завод в Дебрецен, Унгария, край Германия, който според BMW ще бъде първият автомобилен завод в света, работещ изцяло без изкопаеми горива, ще разчита в голяма степен на слънчева енергия.

Неделкович обаче добави, че автомобилният гигант проучва и геотермалната енергия. Той е по-стабилен от зависимите от времето възобновяеми енергийни източници, но няма растеж или инвестиции, сравними с тези на вятъра или слънцето, отчасти поради високите първоначални разходи и сложните процеси на лицензиране на сондажите.

Запитан за потенциала на ядрената енергия, която осигурява около половината от енергийните доставки в Унгария, но е в процес на отказ от нея в Германия, Неделкович заяви: "Ядрената енергия може да бъде стабилизиращ фактор, особено в тези нестабилни времена. В собственото си производство разчитаме на регенеративни енергийни източници."

Не само политиците, но и германските експерти твърдят, че Германия не може спешно да се откаже от руския газ. Според официалната прогноза на германското министерство на икономиката и опазването на климата Германия ще бъде напълно независима от руския газ до лятото на 2024 г. Очаква се доставките на въглища и петрол да бъдат заменени още през тази година.

Източници: "Ройтерс", ТАСС

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев