АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДАДЕ СЕ ЕДИН ОТ ГЛАВАТАРИТЕ НА ПОЛКА "АЗОВ" - СВЯТОСЛАВ ПАЛАМАР

Святослав Паламар (Калина)
19.05.2022 / 11:23

Говорителят на полка "Азов" капитан Святослав Паламар (Калина) се е предал снощи, съобщават военни кореспонденти от Мариупол. Калина, който се прочу със своите включвания на живо от катакомбите на "Азовстал" и призивите си към света да помогне на обсадените националисти, е излязъл изпод развалините на комбината около 21 ч в сряда.

По странно стечение на обстоятелствата Паламар се е предал на военните от взвода "Люгер" на батальона "Восток" на силите на ДНР, които в началото на март се сражаваха в продължение на 17 дни в пълно обкръжение в 9-етажен жилищен блок в покрайнините на Мариуполя. Те бяха снабдявани с продоволстия и муниции по въже, опънато между блоковете с помощта на дрон.

Когато националистите от "Азов" разбраха, че няма да могат да ги изтикат от позициите, а по фланговете пристигат подкрепления, те се оттеглиха в "Азовстал"

И точно на тези бойци, които 17 дни пиеха вода от тоалетните чинии и бойлерите, се предаде "азовският" прессекретар Калина, който през последните седмици не спираше да облъчва света с призиви да помогне на обсадените нацисти, пише кореспондентът на "Комсомолская правда".

"Той не беше разстрелян на място. Всички разбират, че той едва ли е отговорен за нещо. Дори един от командирите на "Азов", който участва в преговорите за предаването в плен, сподели дословно пред кореспондента на КП: "Калина нищо не е командвал, той нямаше подчинени му хора, просто говореше това, което му заповядваха"."

А ръководителят на ДНР Денис Пушилин заяви, че към утрото на 19 май са се предали над половината от украинските националисти от "Азовстал" са се предали. Ранените са откарани в болница, а останалите са откарани в следствен изолатор на територията на ДНР, където вече са били посетени от служители на Международния комитет на Червения кръст, които са проверили условията, при които те са поставени.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев