АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД СРЕЩАТА НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ С ПЕТКОВ: РЕШЕНИЯ НЯМА, ПРОТЕСТ ЩЕ ИМА

Министър-председателят Кирил Петков и Магдалена Милтенова от Съюза на превозвачите (в средата) декларираха, че диалогът ще продължи
17.05.2022 / 23:33

Протест на превозвачите на 18 май ще има, заяви Магдалена Милтенова от Съюза на превозвачите след срещата с министър-председателя Кирил Петков. Според нея е имало конструктивен диалог, но решения засега няма и затова протестът няма да бъде отменен. Както и на предишния протест, превозвачите няма да бъдат допуснати в центъра на столицата.

"Смятам, че днес възстановихме диалога, но протест утре ще има, тъй като реално нямаме абсолютно никакви конкретни решения към днешна дата и ние имаме морален ангажимент към нашите членове утре да излезем на този протест. Продължаваме с разговорите, които днес започнахме, ще продължим да работим в работни групи, които бяха поети като ангажимент от министър Събев и с министър Гроздан Караджов. Така че, се надявам наистина да постигнем положителни резултати, ще дадем, разбира се, и срок за решаване на тези проблеми и за постигане на това, което е необходимо, за да може транспортният бранш да оцелее. Протест утре ще има…в 9:00 до 17:00 часа, знаете, че са преустановени превозите до населените места, съответно ще имаме протестни шествия на обявените места, както предния път“, каза Магдалена Милтенова.

"Благодаря за конструктивния диалог, но ние очакваме решение на нашите проблеми. Няма да бъдем допуснати до центъра с камионите и автобусите, но ние каним премиера Петков, министрите Караджов и Събев да дойдат на нашия протест", заяви още Милтенова.

След срещата с премиера Кирил Петков Димитър Димитров от браншовите организации също отбеляза, че превозвачите ще проведат планирания за утре в 8:30 ч. национален протест, тъй като няма "никакви конкретни мерки по отношение на нашите искания".

Той обеща да няма пътни блокади и пречки за матурите:

"Протестите ще се проведат в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, шествия ще има по граничните пунктове. За София, понеже може би най-много ви интересува, три са сборните пунктове - на "Ботевградско шосе", на "Цариградско шосе" и на "Царица Йоана" в "Люлин" преди тунела".

Както и на предишния протест, превозвачите няма да бъдат допуснати в центъра на столицата.

От своя страна министър-председателят изрази надежда, че протестът ще бъде мирен и няма да попречи на придвижването на хората, а също и на зрелостниците, които трябва да се явят на първата си матура – по български език и литература.

И превозвачите, и премиерът декларираха, че диалогът продължава, като това ще стане чрез работни групи към министерствата на транспорта и на регионалното развитие. Премиерът Кирил Петков се ангажира да сътрудничи с транспортния бранш:

"За всичките тези неща трябват средства. И ние сега трябва да намерим най-разумния начин да постигнеме промяната, за която всички сме се обединили, но няма да стане през лозунги и позиции, ще стане със съвместна работа".

Петков потвърди, че ДДС върху природния газ и пропан-бутана ще бъде намален на 9 процента, а акцизът на пропан-бутана, природния газ и метана ще бъде премахнат:

"Имахме предложения, които не са отговорите на въпросите, които трябва да се дадат, но премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ и метана, за най-малките превозвачи вдигането на ДДС е 100 000, ставката за газ и метан ще е 9%. Говорихме за биодобавката, имаме предложения за по-ниски цени, превозвачите помолиха да я видим дали структурно може да се направи нещо".

Премиерът обеща да се обърне към Брюксел по въпроса за акциза върху течните горива:

"Поех ангажимента, че ще балансираме, ще видим дали има вариант структурно за промяна в сегашното съотношение в горивата. Поех ангажимент да говоря в Европейския съвет за възможността, дали е възможно да се намали акцизът на горивата, защото министър Василев каза, че това е решение на ниво Европа и не е възможно да се случи. Но аз поех ангажимент още в следващия съвет да попитам, за да знаем дали това е възможна мярка", каза Петков.

Градският транспорт на София утре ще се движи по разписание въпреки протеста на работещите в системата. Синдикатите увериха, че протестното шествие няма да затрудни достъпа на зрелостниците до училище:

„Учениците, които ще трябва да се явят в класните стаи в 8:00 - точно когато е началото на нашия протест, ние ще пропуснем всяко едно закъсняло дете и няма да допуснем някой да не се яви на зрелостен изпит“, увери Иван Кирилов от Транспортната федерация към КТ "Подкрепа".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев