АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРЕНСКИЯТ ЕНЕРГИЕН ГИГАНТ ENGIE ПРЕГОВАРЯ С "ГАЗПРОМ" ПО СХЕМАТА ЗА ПЛАЩАНЕ НА РУСКИЯ ГАЗ В РУБЛИ

Engie
17.05.2022 / 10:10

Engie преговаря с "Газпром" относно схемата за плащане за доставките на руски газ, съобщи във вторник френската енергийна групировка по време на представянето на финансовите си резултати, като отчете по-висока печалба за първото тримесечие и повиши финансовите си цели за 2022 г.

"Engie е в преговори с "Газпром" относно искането на Русия за промяна на схемата за плащане на доставките на руския газ. Групировката е предприела необходимите стъпки, за да бъде готова да изпълни своите задължения за плащане, стига това да е съответствие с рамката на европейските санкции и да не променя баланса на рисковете за Engie", се посочва в изявление на енергийният гигант, цитирано от Ройтерс.

Пряката експозиция на Engie към "Газпром" представлява максимум 15 тераватчаса (TWh), се казва още в изявление на групировката. Въпреки това тя намали тази позиция до малко под 5 TWh в края на март.

Engine също така заяви, че е предприела множество действия, като увеличаване на обемите със съществуващи доставчици и договори с нови доставчици, както и адаптиране на своите хеджиращи действия, за да подобри сигурността на доставките на газ.

Според направените от Европейската комисия последни препоръки, европейските компании могат да са в състояние да плащат за руския газ, без да нарушават санкциите на ЕС срещу Москва, но само ако спазват определени условия, след като Русия поиска чуждестранните купувачи да започнат да плащат за газа в рубли или рискуват да загубят доставките си.

Компанията добави, че в контекста на нарастващите цени на електроенергията, които се увеличиха след нахлуването на Русия в Украйна, надгражда своите финансови насоки за 2022 г. Engine сега очаква за 2022 г. нетна периодична печалба от 3,8-4,4 млрд. евро спрямо предишната цел от 3,1-3,3 млрд. евро.

В изявлението на Engie също така се посочва, че ревизираните финансови насоки разглеждат различни сценарии, включително риск от прекъсване на доставките на газ.

Междувременно приходите на Engie за първото тримесечие са нараснали с 85% спрямо година по-рано до 25,6 млрд. евро, докато печалбата преди облагането с лихви е нараснала със 74% до 3,5 млрд. евро.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев