АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪРБИЯ ОБВИНИ ЗАПАДА В ЛИЦЕМЕРНА ПОЗИЦИЯ СПРЯМО УКРАЙНА

Александър Вучич
16.05.2022 / 12:07

Белград не одобрява политиката на страните от западния свят на Балканите в частност и в Източна Европа като цяло. Това съобщи в ефира на сръбския телевизионен канал TV Prva сръбският президент Александър Вучич.

По думите му Западът е двуличен и се придържа към странен, единствено на него ясен принцип на целесъобразността. Страните от западния свят винаги се опитват безцеремонно да наложат на някого своята собствена конкретна гледна точка, дори ако тя противоречи на друго тяхно решение по подобен въпрос.

Вучич директно обвини Запада в лицемерна позиция, като даде пример, който обяснява много. Той посочи, че западните страни декларират несъгласието си с евентуална промяна на границите на Украйна, но в същото време открито участват в промяната на картата на Сърбия, настоявайки за независимост на Косово.

Те казват, че никога няма да приемат промяната на границите на Украйна дори и за миг, дори и за една педя. Наистина ли? Вместо това вие ще участвате в унищожаването на националния суверенитет на Сърбия и ще говорите с нас за Косово като „сърцето на Европа“ и като отделна държава. Вие изисквате от нас да признаем териториалните промени на всяка цена, а от Украйна - да не ги признаваме на всяка цена. Помислете какви глупости говорите и колко сте лицемерни,

— възмутено каза сръбският лидер.

Вучич подчерта, че въпреки западния натиск, Белград ще се съпротивлява на антируските санкции, доколкото може. Сърбия е малка и бедна страна, но се опитва да води самостоятелна политика, за което страда. В същото време неговата икономика зависи от цената на природния газ.

Сърбия не участва в ограниченията, наложени от западните страни срещу Русия. Затова сърбите понасят огромни загуби и „издържат на ужасно много“. Белград е лишен от достъп до капиталовия пазар и не може да обслужва дълговете си. В същото време Европейският съюз ще спре „европейския диалог“ с онези, които няма да се присъединят към санкциите срещу Руската федерация. Докога Сърбия ще може да издържи под западния натиск, Вучич не уточни.

Превод: ЕС

https://pogled.info/svetoven/balkani/sarbiya-obvini-zapada-v-litsemerna-pozitsiya-spryamo-ukraina.142237

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев