АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН: ЗАПАДЪТ Е ГОТОВ ДА ПОЖЕРТВА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ ЗАРАДИ ГЛОБАЛНОТО СИ ГОСПОДСТВО

Президентът на Русия Владимир Путин
12.05.2022 / 16:09

Вината за глобалните последствия от санкциите срещу Русия, в това число евентуален глад в редица държави, лежи изцяло върху западните страни, които заради своето глобално господство са готови да пожертват целия останал свят. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвещание по икономическите въпроси, цитиран от ТАСС.

Антируските санкции вече провокират глобална икономическа криза, отбеляза Путин.

"Техните автори удрят по своите собствени граждани", заяви Путин, като изтъкна, че инфлацията в някои страни вече доближава 20%. Той добави, че по силата на обекнивните икономически закони "санкционната обсебеност" на Запада води до сложни последствия за европейските граждани и най-бедните страни в света. По думите му, "отговорността за това е на западните елити, А Русия на свой ред се справя с външните предизвикателства."

Путин обърна внимание, че редица държави вече се сблъскват с опасността от настъпване на глад, а при продължаване на санкциите против Русия трудно обратими последствия ще възникнат и за ЕС.

"Авторите на тези санкции се ръководят от късогледи и прекомерни политически амбиции и русофобия и на практика удрят по собствените си национални интереси, по собствените си икономики, по благополучието на своите граждани", изтъкна руският президент.

На фона на настъпващата глобална криза рублата показва най-добра динамика сред световните валути, отбеляза Путин.

"На фона на рекордното положително салдо във външнотърговския баланс укрепва и курсът на националната ни валута", отбеляза той и изтъкна, че инфлацията в страната се е забавила до предвижданията на Централната банка отпреди специалната военна операция в Украйна. А бюджетният излишък е 2,7 трилиона рубли.

Някои тенденции в руската икономика се нуждаят от особено внимание, подчерта Путин и даде за пример намаленото вътрешно търсене и продължаващото съкращаване на паричните средства по сметките на гражданите и предприятията.

"Очевидно е, че тези фактори оказват влияние върху икономическата активност. Тези рискове трябва да бъдат намалявани, включително като се опираме на успешния опит от работата ни в условията на пандемията през 2020-2021 г", посочи Путин.

Президентът отбеляза, че през тази година Русия очаква рекорден добив от зърно - 130 млн тона, в това число 87 млн тона пшеница.

"Ако това се случи, а ние наистина разчитаме на това, то ще бъде рекорд в цялата история на Русия. Това ще ни позволи не само да осигурим вътрешните си нужди, но и на увеличим доставките на глобалния пазар за нашите партньори", подчерта Владимир Путин.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев