АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АТАЛАЙ: НЯМА КАК ВТЕЧНЕНИЯТ ГАЗ ОТ САЩ ДА Е ПО-ЕВТИН ОТ ТРЪБНИЯ, ЗАЩОТО ИМА РАЗХОДИ ПО ДОСТАВКАТА

Рамадан Аталай
12.05.2022 / 09:15

„От търговска гледна точка няма как днес втечненият газ от Америка да е на по-ниска цена от тръбния. Причината е, че разходите около доставката му се оскъпява”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Рамадан Аталай, депутат от ДПС и зам.-председател на комисията по енергетика в НС.

По думите му антикризистните мерки са ужасно закъснели.

„Управляващите много се объркаха. Всяка друга държава, членка на ЕС, вече си има план при извънредни ситуации. България такава програма няма. Не става ясно тези 25 стотинки отстъпка как и по какъв начин ще бъдат върнати на този, който продава бензина. От вчера чувам, че големи и малки бензиностанции казват, че няма да дадат предварително литър бензин, докато не им се плати. Какво чакаха управляващите? Досега най-малко трябваше да имаме план за извънредни ситуации. Трябваше да се направи ясна преценка за резервите, как и по какъв начин може да се доставят горива, на каква цена ще бъдат доставени”, уточни той.

И продължи с критиките: "Те разбраха, че цените растат, а няма никакви антиинфлационни мерки. Не става ясно как тези 25 стотинки отстъпка, която те предлагат за горива, ще бъдат заплатени."

Според него мерките, които взима правителството, са закъснели: “Какво чакаха досега управляващите? Някой да дойде да им каже, че има поскъпване?”

“ДПС сме внесли законопроект, с който даваме възможност 3 млрд. лв. да бъдат събрани от фотоволтаиците. След преференциалната цена, парите, които получават фотоволтаиците могат да се върнат във Фонда за енергийна сигурност, с които да подпомогнем хората”, обясни той.

По думите му управляващите е трябвало да искат страната ни да бъде изключение от европейското правило за петролно ембарго по-скоро.

Аталай обясни ситуацията с “Булгаргаз” и плащането на газа в рубли: “”Булгаргаз” получават писмо, че трябва да преведат пари на сметка на Газпром. После се прави обръщение към рубли, така че България нищо не губи. Единствено нашите управляващи не намериха сили и възможности да влязат в диалог. По тази причина вчера им казах, че е време да си отидат”.

Според него няма възможност втечненият газ от САЩ да е по-евтин от тръбния газ, защото разходите около доставката му го оскъпява. Той предложи втечнен газ да се доставя от Алжир, за да е по-евтин.

Аталай допусна предсрочни избори и съставяне на нова управленска коалиция: “ДПС винаги подкрепяме управляващите формации, когато стане въпрос за вътрешен ред и сигурност”.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев