АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ВЪЗРАЖДАНЕ" ПОИСКАХА ОСТАВКАТА НА ПЕТКОВ И ИЗВЪНРЕДНИ ИЗБОРИ

Протест
12.05.2022 / 08:46

На протест в сряда, пред сградата на Народното събрание свикан от партия "Възраждане", поискаха оставката на правителството на Кирил Петков. Според протестиращите кабинетът се е провалил във всички сфери на управлението, предаде БНР.

Демонстрантите развяваха българския трикольор и знамена на партия "Възраждане".

Според протестиращите правителството на Кирил Петков се е провалило в управлението на страната и през последните месеци е отделило повече време на войната в Украйна, отколкото на вътрешните проблеми в България.

От партията на Костадин Костадинов изразиха позиция, че Петков трябва да подаде оставка, да има нови избори и след това "Възраждане" да започне да управлява съгласно националните интереси на страната.

"Ако някой си мисли, че тези – сегашните управляващи, като отидат на избори и казват всички тези неща,... жестоко се лъжат. Българският народ ще ги нокаутира, а след това, след това ние ще ги вкараме в затвора, където им е мястото", заяви Костадинов в речта си пред протестиращите.

"В момента ни управляват едни марионетки, които са обучени да обслужват чужди интереси. Стоките ще достигнат до 50 на сто увеличение", каза участник в демонстрацията.

На паметника пред Народното събрание беше окачен голям транспарант с надпис "Те погребаха България", както и друг с призив за оставка на Петков.

Движението през центъра на столицата беше затруднено. Около 20:00 часа антиправителствената демонстрация се насочи към сградата на Столичната община. Там възникна напрежение между полиция и протестиращи. Демонстрантите донесоха метална стълба пред сградата на общината в опит за втори път да свалят украинското знаме от фасадата. Стълбата беше прибрана от полицията, което предизвика напрежение и протестиращите се опитаха да разкъсат полицейския кордон. Някои се опитаха да преобърнат кола на жандармерията.

На българските държавни учреждения не трябва да има знамена на чужди държави, тяхното място е в посолствата, каза Костадин Костадинов.

"На тази българска, официална ,общинска институция, на един от символите на столицата и на един от символите на България в момента се вее чуждо знаме, както подобава на една окупирана държава", заяви той

След възникналото напрежение пред Столичната община, протестът на партия "Възраждане" се пренесе на Орлов мост и блокира ключовото столично кръстовище,.

Десетки членове и симпатизанти на партия "Възраждане" протестираха и във Варна - пред сградата на областната администрация.

Те носеха национални и партийни знамена и закачиха транспарант с надпис "Оставка" на сградата на администрацията.

В подкрепа на общонационалния протест, организиран от партия "Възраждане", и силистренци изразиха своето мнение, излизайки на улицата.

Те се обявиха против решението на парламента за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна.

"Възраждане" в Силистра изразиха мнението си по по-различен начин - с автошествие, в което се включиха десетина автомобила. Те преминаха по централните градски булеварди с надути клаксони и с развети знамена.

Николай Николов, представител на местната структура на политическата партия, заяви, че е против вкарването на България във войната между Русия и Украйна и бе категоричен, че протестите ще продължат

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев