АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРИКЛЮЧИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДВА НОВИ СОЦИАЛНИ ЦЕНТЪРА В СЛИВЕН

лого ОП "Региони в растеж"
11.05.2022 / 21:30

В рамките на проект „Подкрепа за деинституционализация на социални услуги за хора с увреждания в община Сливен“ на 17.12.2021п г. в Община Сливен приключи изграждането на два нови социални центъра. Построени са Център за грижа за лица с психични разстройства със застроена площ от 475 м2 и Център за грижа за лица с умствена изостаналост - 453 м2. Договорът по проекта е сключен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ и е на стойност 1 121 094.65 лв. с ДДС. Освен строителство дейностите по проекта включват: организация и управление, информация и публичност, проектиране и авторски надзор, строителен надзор и доставка на обзавеждане и оборудване.

Център за грижа за лица с психични разстройства е с капацитет 15 места, като са обособени 7 бр. единични стаи и 4 бр. двойни стаи със самостоятелна баня, от които 3 от тях са с баня за хора с увреждания. Изградени са кухня-трапезария със склад за хранителни продукти, дневна стая, стая за персонал с баня към нея, мокро помещение, помещение за почистващи и дезинфекциращи препарати; стая за терапия и котелно с отделен вход. Пред всяка сграда е обособен паркинг.

Центърът за грижа за лица с умствена изостаналост също е с капацитет от 15 места и включва две единични, две двойни и три тройни стаи със самостоятелни бани, като 2 от тях са за хора с увреждания. Общите помещения включват: кухня-трапезария със склад за хранителни продукти; дневна стая; стая за персонал с баня към нея; мокро помещение; помещение за почистващи препарати и котелно.

И за двата обекта разпределението на помещенията отговаря на санитарно-техническите и противопожарни изисквания. Тоалетните мивки в баните и кухнята също са снабдени с термостатични смесителни батерии, с цел намаляване на опасността от случайно изгаряне на потребителите. Осветлението се изпълнява чрез енергоспестяващи осветителни тела, като основно ще се управлява от датчици за движение.

За сградата е изградена отоплителна инсталация, която ще се захранва от собствено котелно на природен газ.

Засадена е нова растителност, съобразена с климата и вида на обекта. И за двата Центъра е осигурено пространство за градинарски дейности, поставени са пейки. За осигуряване на архитектурната достъпност всички спални, единични и двойни стаи за хора с увреждания, са ситуирани на ниво вход. Достъпът до общите помещения от хората с увреждания се осъществява посредством мобилен подемник. В баните за хора с увреждания са поставени ръкохватки.

Предвидените дневни помещения ще бъдат ползвани за групова работа. Доставени са мека мебел, аудиовизуална техника и големи конферентни маси за провеждане на различни мероприятия. За кухните –трапезарии и за двата центъра е монтирано пълно кухненско оборудване и обзавеждане. Спалните помещения са обзаведени с необходимите легла, гардероби, столове, бюра, матраци и спални комплекти. Монтирана е система за автоматично пожароизвестяване, система за гласово оповестяване, както и видеонаблюдение, с цел създаване на възможност за по адекватна и бърза реакция от персонала при необходимост. В центъра за грижа за лица с психични разстройства е обособена и стая за терапия, обзаведена с меки модули в различни форми. Стаите за персонала са ситуирани на ниво вход. Осигурени са медицински шкафове и офис-оборудване. Всяка сграда разполага с мокро помещение със пералня и сушилня.

В сградите ще бъдат настанени пълнолетни лица с психични разстройства и съответно с умствена изостаналост след извършване на оценка на потребностите. Тази оценка се извършва по процедура BG05M9OP001-2.038 „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания” – Етап 1 от Агенцията за социално подпомагане.

Самото предоставяне на услугите ще бъде извършено по проект Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания – Етап 2 – предоставяне на новите услуги в Община Сливен на Оперативна програма развитие на човешките ресурси.

Още снимки от новината

лого Европейски фонд за регионално развитие
лого Община Сливен
новият център 1
новият център 2

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев