АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: МОСКВА НЕ ЖЕЛАЕ ВОЙНА В ЕВРОПА, ЗАПАДЪТ ГОВОРИ ПОСТОЯННО, ЧЕ ТРЯБВА ДА НАНЕСЕ ПОРАЖЕНИЕ НА РУСИЯ

Сергей Лавров
11.05.2022 / 17:09

„Ако сте загрижени за перспективата за война в Европа, ние изобщо не искаме това, но обръщам внимание на факта, че Западът е този, който постоянно, упорито заявява, че трябва да нанесе поражение на Русия в тази ситуация. Сами си направете изводите", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Русия очаква, че след постигане на целите на руската специална операция в Украйна, Западът ще спре да "промотира еднополюсен свят" и да нарушава принципите на Устава на ООН. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в сряда на пресконференция след разговори с външния министър на Оман Бадр бин Хамад бин Хамуд ал Бусаиди, съобщава ТАСС.

„Надяваме се и очакваме, че завършването на нашата военна операция, след постигане на всички цели, поставени в нейните рамки, ще допринесе за спиране на опитите на Запада да подкопае международното право, да игнорира и нарушава грубо принципите на Устава на ООН, включително принципа на суверенното равенство на държавите и ще принуди Запада да спре насърчаването на т. нар. еднополюсен свят под господството на Съединените щати и техните съюзници“, каза руският външен министър.

Той отбеляза, че Москва абсолютно не желае война в Европа, докато Западът говори за необходимостта да нанесе поражение на Русия в ситуацията с Украйна. „Ако сте загрижени за перспективата за война в Европа, ние изобщо не искаме това, но обръщам внимание на факта, че Западът е този, който постоянно, упорито заявява, че трябва да нанесе поражение на Русия в тази ситуация. Сами си направете изводите", каза Лавров.

„Целите, които си поставяме в Украйна, са изключително ясни – да предотвратим нарушаването на правата на рускоезичното население в Донбас, което беше под заплахата от изтребление от режима в Киев, и (...) да не допуснем Западът да създаде плацдарм на територията на Украйна, създавайки военни заплахи за Руската федерация“, добави руският външен министър.

Русия има достатъчно купувачи на енергийни ресурси, нека Западът плаща много повече за тях и да обясни на населението си защо трябва да обеднява, каза още Сергей Лавров.

По думите му, Русия е наясно как да продължи да живее в условията на мащабните западни санкции. "Имаме пълно разбиране как трябва да продължим да живеем. Основният извод е, че нашите планове изобщо не трябва да разчитат на това, че Западът е договороспособен", каза министърът в отговор на въпрос. Според Лавров Западът е доказал, че „за да установи хегемонията си, е готов да извърши престъпления срещу принципите, които изповядва, включително откровена кражба и грабеж“.

„Неприкосновеността на частната собственост, презумпцията за невинност, всичко, с което западната цивилизация се е хвалела през всичките тези години като основни принципи на своите държавни образувания, всичко това е дерайлирало и грубо нарушено“, добави руският външен министър. "Вече си направихме изводи. Ще разчитаме на себе си и на нашите надеждни партньори, по-голямата част от които са извън така наречения бивш златен милиард", каза Лавров.

https://glasove.com/

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев