АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ ОБЯВИ ВОЙНА НА БПЦ И НА БЪЛГАРИЯ! ЗАЩО НЯМА РЕАКЦИЯ?

Велизар Енчев
11.05.2022 / 13:23

Член Първи (ал.3) от Устава на Българската православна църква гласи:

(3) Самоуправляващата се Българска православна църква – Българска Патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима.

Решението на Вселенската патриаршия за признаването на Македонската православна църква, под името Охридска архиепископия, е официално обявена война на БПЦ.

Ако след този акт на гръцката Вселенска патриаршия, извършен в координация със светските и църковните власти в Скопие, премиерът продължи да лобира за членството на Северна Македония в ЕС, значи на "Дондуков" 1 работят не българи, а агенти на елините и македонистите.

Липсата на реакция на българското МВнР не бива да ни изненадва. Хроничното мълчание на дипломацията ни ще се оправдае с удобното извинение, че антибългарските действия на Вселенската патриаршия са църковен, а не светски проблем.

Вселенската патриаршия в Цариград поставя на една плоскост два проблема, които наистина са със сходни исторически корени - автокефалността на Украинската църква и Македонската църква. Първата доскоро бе в диоцеза на Руската православна църква, втората - в рамките на Сръбската православна църква.

БПЦ изгуби своя клир във Вардарска и Егейска Македония, след като Царство България изгуби Междусъюзническата и Първата световна война през 1913-а и 1918-а. РПЦ изгуби своите позиции в Украйна, след като СССР изгуби "Студената война" през 1989-а.

Формално Вселенският патриарх Вартоломей атакува православните църкви в Москва и Белград. Но всъщност ударът е срещу Българската православна църква, българската държава и българската история.

Преди 24 часа македонският коментатор Драган Павлович - Латас (етнически сърбин) заяви в скопската телевизия "Канал 5" това: "Решението на Вселенската патриаршия идва в точното време, за да спре българизацията на македонската църква от хора, позоваващи се на някогашната Екзархия"...

Ясно е защо премиерът мълчи и не реагира на коварния удар от Цариград. Той и Вартоломей се кланят в една и съща Метрополия отвъд океана.

Но защо мълчат българските партии и политиците?

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев