АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ С ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ В СЛИВЕН

Astronomicheska observatoriq
10.05.2022 / 16:13

Да се открие астрономическа обсерватория в Сливен, която да се обособи в самостоятелен общински Център за подкрепа за личностно развитие според изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование. Това предложение беше внесено в деловодството на Общинския съвет от кмета Стефан Радев. Чрез тази инициатива ще се възстанови прекратената дейност на астрономическата обсерватория, която се помещаваше в Изчислителния център. Кметът предлага обсерваторията да се разположи в СУ „Йордан Йовков“, където има подходящи помещения и Общината е заделила средства за първоначален ремонт в капиталовата си програма.

Темата за възраждане на астрономията в града беше обсъдена миналата година от кмета и представители на астрономически клуб „Проксима“. Тогава те представиха дейността на клуба, свързана с развитието на любителската астрономия, спомагаща за придобиване и поддържане на научни знания и умения в областта на астрономията и космонавтиката. Астрономите потърсиха съдействие от кмета Стефан Радев за решаване на проблема с липсата на помещение за обсерваторията.

Писма, в подкрепа на инициативата за създаване на астрономическа обсерватория в Сливен изпратиха от Съюза на астрономите в България, от Съвета на директорите на астрономическите обсерватории и астрономически обсерватории и планетариуми в България, от Съюза на физиците в България, д-р Веселина Калинова – изследовател по радиоастрономия в Бон, Германия, Йордан Даракчиев – докторант в катедра „Астрономия“ в Софийския университет и Калоян Кирилов – магистър по астрофизика в Софийския университет.

Ако Общинският съвет приеме предложението за откриване на астрономическа обсерватория, то трябва да бъде внесено в срок до 31 май в Министерството на образованието и науката и да се разглежда за предстоящата учебна година. Кметът се надява гласуването да бъде в полза на идеята, която ще подпомогне развитието на астрономията и предизвика интереса у децата към науката.

В Сливен обсерватория е създадена през 1979 г. От 1996 г. тя е част от Центъра за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс. През учебната 2020/ 2021 година там са обособени няколко групи за занимания по интереси в областта на астрономията за деца от детските градини и за ученици до X клас. Имуществото на обсерваторията, включващо телескопи и принадлежности към тях, бинокли, фото-техника, учебни пособия и др., се съхранява в сградата на ЦПЛР-Детски комплекс.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев