АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УДАР В ГЪРБА! ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ ПРИЗНА ЦЪРКВАТА НА РС МАКЕДОНИЯ ПОД ИМЕТО ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЯ

Вартоломей
10.05.2022 / 08:46

Вселенската патриаршия е признала православната църква на Република Северна Македония под името Охридска архиепископия, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“, цитирано от БТА.

Това е станало днес с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей.

Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея.

От информацията става ясно, че църквата е призната като Охридска архиепископия. (което означава областта на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина "македонска" и всякакви други производни на думата "Македония".

Това е нож в гърба на Българската православна църква, за която Охридската архиепископия е част от историческото и духовно пространство, както и най-старата българска църковна институция, коментираха богослови.

Само преди дни от Македония дойдоха новини за църковна "македонизация" на българския възрожденски духовник Йоаким Кърчовски, родоночаланик на българската печатна книжнина.

Македонската православна църква обяви, че ще канонизира Кърчовски на 22 май като "пръв македонски просветител и народен учител на македонците през първата половина на 19 век"

Преди години от МПЦ поискаха Българската православна църква да бъде обявена за тяхна църква-майка, но веднага след като бе сформирана комисия към Светия синод на БПЦ по този въпрос, македонските владици започнаха да се обръщат за съдействие директно към Вселенската патриаршия.

Исторически ден след 7 десетилетия на пълна изолация. Така премиерът на РСМ Димитър Ковачевски нарече решението на Вселенската патриаршия да признае църквата на Северна Македония.

„Изказвам дълбоката си благодарност на Негово Божествено Светейшество, Вселенския патриарх Вартоломей, който извърши велико дело, прояви голяма грижа към великия православен народ и Вселенската патриаршия с този акт и потвърди, че стои на своята историческа мисия и отговорност”, написа във фейсбук профила си Ковачевски.

„Въпреки че с този акт окончателният статут и име все още не са решени, най-важната и най-голяма стъпка е завършена. Сега нашата православна църква е в общение с всички православни църкви и това е исторически ден след 7 десетилетия на пълна изолация.

Днес с решението на Вселенската патриаршия влизаме в православното семейство на всички поместни църкви. И това решение на Вселенската патриаршия, която ни признава за Орхидска архиепископия, означава признаване на приемствеността, която нашата историческа църква има с древната Охридска архиепископия," изтъкна Ковачевски.

В съобщение под заглавие “Решения на Светия синод във връзка с църковната тема на държавата Северна Македония“, публикувано на Интернет страницата на Вселенската патриаршия се посочва:

„Светият синод, свикан днес понеделник, 9 май 2022 г, под председателството на Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, обсъди подробно църковния въпрос на Скопие и прецени окончателно подадените искания до Майката Църква, имайки предвид и многократните призиви на Държавата Северна Македония и реши както следва:

Приема в общение йерархията, дейното духовенство и нейния народ под ръководството на архиепископ Стефан на тази църква, изцелявайки раната на схизмата и поливайки с масло и вино раната на православните братя. С тази цел издава съответен патриаршески и синодален праксис.

Остава Пресветата църква на Сърбия да се уредят с църквата на Северна Македония административните въпросите в рамките на светоканоничния ред и църковните традиции.

Признава като име на тази църква името „Охрид“ (което означава района на нейната юрисдикция само в границите на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейният Предстоятел, с изключване думата „македонска“ или каквато и да е производна на думата „Македония“.

Вселенската Патриаршия продължава да се интересува от развитието, напредъка и стабилността на църковната общност на Охрид, както е правила през вековете чрез поместните Православни църкви като „гостилница на любовта, извор на благочестие за рода на православните християни“ (Драма Павлос)“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев