АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЕЗ СЪГЛАСИЕ ЗА ЕМБАРГО НА РУСКИЯ ПЕТРОЛ В ЕС, БЪЛГАРИЯ ИСКА ОТСРОЧКА

Европейски съюз
04.05.2022 / 20:19

България е поискала от Европейската комисия повече време за изключване на вноса на руски петрол, съобщи "Ройтерс".

По-рано днес Европейската комисия предложи постепенно изключване на вноса на руски петрол в Евросъюза. Вносът на суров петрол трябва да спре след шест месеца, а на рафинирано гориво - до края на годината.

Само за Словакия и Украйна беше предложено преходният период да продължи до 2023 година. Унгарският външен министър обаче заяви, че в тази си форма санкционният пакет ще премахне напълно сигурността на енергийните доставки за страната му.

Унгария не може да подкрепи предложеното от Европейската комисия ембарго за внос на руски суров петрол, защото това ще е пагубно за енергийната сигурност на страната, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Той предупреди, че Будапеща ще подкрепи новите санкции, само ако от забраната бъде изваден петролът, подаван по тръбопроводи от Русия.

Словакия и Чехия пък поискаха тригодишен преходен период.

Чехия е готова да подкрепи решението за санкциите, но ще иска временно изключване за период от 2 до 3 години за повишаване капацитета на действащите нефтопроводи, обяви премиерът Петер Фиала.

Словакия иска 3-годишен преходен период, заяви министърът на икономиката Рихард Сулик. Страната е сред силно зависимите от руския нефт.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди, че може да се стигне до дестабилизиране на петролните доставки, но каза, че Германия ще бъде в състояние да понесе ембаргото.

Дания и Финландия подкрепиха новия пакет санкции.

При продължаващите консултации между постоянните представители в Брюксел, България също е поискала допълнително време за адаптация, съобщи "Ройтерс".

Посланиците на страните членки ще продължат утре преговорите в Брюксел по условията на ембаргото, след като днес не успяха да постигнат споразумение.

За да влязат в сила, предложенията на Европейската комисия трябва да бъдат одобрени единодушно от страните-членки.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев