АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ РЕШАВА ЗА ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Народно събрание
04.05.2022 / 08:36

Депутатите се събират на първо заседание след великденската ваканция на парламента, ще обсъждат дали България да предостави военна помощ за Украйна. Според проектопрограмата, публикувана на интернет страницата на Народното събрание (НС), пленарната зала трябва да разгледа три проекта - на "Продължаваме Промяната", на "Демократична България" и на ГЕРБ-СДС. Проектът на най-голямата опозиционна група е включен и като втора точка на извънредното заседание на НС, което ще започне от 15:30 ч.

Внесеното в парламента проекторешение на "Продължаваме Промяната" предвижда той да даде мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на страната. В него е записано също оказване на техническа помощ на Украйна за защитни цели, както и хуманитарна, и финансова. Предвижда се помощта да бъде според нуждите на украинската страна и съобразно нашите възможности. В подкрепа на украинските граждани, бягащи от войната, да бъдат взети законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до трайното им завръщане в Украйна, е заложено в проекта.

Проектът на "Демократична България" също предвижда НС да възложи на МС да окаже военнотехническа помощ.

Правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения, предлагат от ГЕРБ-СДС. В същото време Министерският съвет да започне разговори със съюзниците ни от НАТО и ЕС за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните ни способности, е записано в текста.

Като първа точка на извънредното заседание е предвидено изслушване на министър-председателя и министъра на енергетиката, изпълнителните директори на БЕХ ЕАД, Булгаргаз, Булгартрансгаз, председателя на КЕВР и ръководителите на ДАНС и ДАР във връзка със спирането на доставките на природен газ от страна на Газпром експорт. Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС.

В проектопрограмата е и предложението на ПГ на ГЕРБ-СДС за временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION.

Първа точка в четвъртък се предвижда да е изборът на двама членове на Съвета за електронни медии. Кандидатите са Пролет Велкова, предложена от ПГ на "Демократична България", Тодор Беленски - от ПГ на "Възраждане" и Симона Велева - от ПГ на "Продължаваме Промяната".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев