АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: КОЙТО ВЗИМА РЕШЕНИЕ ЗА ВОЕННА ПОМОЩ, ДА СЕ СЪОБРАЗИ СЪС СИГУРНОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ

 Румен Радев
03.05.2022 / 12:53

Хората, които взимат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, да се съобразят преди всичко със сигурноста на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев, който днес е гост на Аграрния университет в Пловдив, съобщава БНТ.

Държавният глава изтъкна, че е важно да се чуят аргументите, с които Народното събрание ще вземе това решение. Много е важно също да отчитаме мястото на България, наличието на българска историческа диаспора в Украйна и да надделее разумът, допълни той.

Румен Радев напомни, че още в първите часове на войната е събрал на консултативна среща управлението на държавата и е осъдил остро поведението на Русия в Украйна.

"България е лоялен член на НАТО и ЕС и е солидарна с тях, но много хора говорят без да имат собствено мнение – ако от НАТО им кажат да не предоставят оръжие, ще го направят. Ако им кажат – давайте оръжие – също ще го изпълнят. Хората, които насаждат милитаристични мнения, не правят разлики – България е много по-близо до този конфликт от останалите си партньори, имаме обща граница в Черно море, имаме огромна историческа диаспора в Украйна, някои от партньорите ни са зависими едва на 6% от Руския газ, а ние сме много по-зависими", каза президентът.

Румен Радев призова тези, които ще вземат решение за изпращането на военна помощ на Украйна, да си отговорят на няколко въпроса:

Какво е състоянието на противовъздушната ни отбрана от Дуранкулак до София - има ли нещо, което да пази небето над този периметър?

Какво е състоянието на българската авиация – отчита ли се това?

Докога нашите съюзници ще бъдат тук и ще участват ли други партньори в споделената охрана на въздушното ни пространство след приключването на ангажимента на нидерланските ВВС?

Какво е състоянието на радарната ни система, която трябва да следи въздушното ни пространство?

Знаят ли, съгласно плановете на НАТО за степенуван отговор, какви са сроковете и процеса на генериране на сили, които трябва да дойдат тук? Знаят ли как се генерират тези сили, кога ще бъдат тук и какъв ще бъде техния капацитет?

"Политиците трябва да си отговорят на тези въпроси и ако знаят отговорите и продължат да настояват да изпращаме оръжие, това е безотговорно. Ако пък не знаят отговорите - е невежо", каза президентът Радев.

Той прогнозира, че ръководството на БСП ще намери формулировка, в която хем социалистите да не носят отговорност, ако се прати оръжие към Украйна, хем да не напускат коалицията.

Според Румен Радев Европа трябва да излезе с общо решение за газа и закъсня, защото тази криза чакаше на вратата от много време. Президентът уточни, че в никакъв случай не оправдава постъпката на Русия, защото това е грубо нарушение на договора. Въпросът, според него е какво е направила българската страна при положение, че знаеше, че има такава потенциална опасност.

Румен Радев посочи, че "Булгаргаз" има лиценз за търговец и попита защо не е сключил договор за май. Президентът намекна, че това е било осъществимо за цена на газа от около 70 евро и призова правителството да обяви има ли договори с посредници и на каква цена.

"Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта - нещо, за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на "Булгаргаз" - дали това не е целенасочено и каква ще е цената? Защото, ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия и структуроопределяща индустрия ще са на ръба. Ако решението е теглене на нови заеми и предоставяне на помощи, все някога икономиката ни ще рухне", посочи Радев.

Президентът съобщи и за инцидент с неговия кортеж на път за Пловдив. Заради изскочил камион на пътя е катастрофирала първата кола на НСО. При инцидента е пострадал лекаря на кортежа, който е в пловдивска болница с фрактура на лакътя. По-леко пострадал е още един член на екипа на президентската администрация.

Източник: БНТ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев