АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ ДНЕС ХЛЯБЪТ Е С НОВА, ПО ВИСОКА ЦЕНА

Марияна Кукушева
03.05.2022 / 11:22

От днес хлябът е с нова, по висока цена. Това обяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева пред радио „Фокус“.

"Вече на всеки българин, мисля, му стана ясно, че газът ще има нова цена и тя се очаква да бъде с около 35% увеличение. Независимо от отлагането, което поискаха по отношение на тази цена от КЕВР, е ясно, че цената на газа ще се покачи. А цената на газа влияе и на цената на електроенергията, влияе и на цената на петрола. А цената на газа започва да влияе още от нивата. Към момента вече имаме покачване на цените на нашата основна суровина – брашното, имаме покачване на цената на маята и на останалите компоненти, които влизат в рецептурата на българския хляб. Така че за съжаление истината е една – ще има актуализация на цената на хляба. Друг е въпросът, че ние говорим винаги за себестойност или за доставна цена на хляба, тази цена, която българските потребители не познават, защото цената на хляба в България се определя от търговците, а те работят с надценки между 20 и 40%", посочи Кукушева.

По думите й, ако това се случи, означава автоматично намаляване на цената с 20%, а увеличението няма да се усети от крайният потребител.

"При обявените вече оптимизации, това значи не високо увеличение на актуалнице цени в момента. В противен случай всеки може да смята, аз обявих надценките, контролните органи също ги знаят, те са между 20% и 40% върху доставната цена на хляба. От днес за никого не е тайна, много български хлебопроизводители актуализираха своите цени", каза още Марияна Кукушева.

Според нея сериозен проблем е, че все още никой не коментира компенсации за цената на тока през месец май.

„Анализите на правителството сочеха, че цената на електроенергията ще падне, затова не бяха обсъждани компенсации за месец май. Темата обаче е повече от актуална, защото цената на тока не само не пада, а тенденциите са да продължи да расте", подчерта председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев