АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БИЗНЕСЪТ РЕШАВА ДНЕС КОГА ДА ЗАПОЧНЕ ПРОТЕСТИ С ИСКАНЕ ЗА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Васил Велев
28.04.2022 / 19:07

"За май няма компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията - не само за бизнеса, но и за болници, детски градини, театри. Изпратили сме покана за среща с премиера, но такава все още не се е състояла. Ако схемата за компенсации не бъде продължена, ще протестираме с искане за оставка на правителството. Днес се събираме да уточним кога ще се проведат демонстрациите". Това заяви Васил Велев от АИКБ в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той коментира и спирането на доставките на руски газ. "Обясненията на енергийния министър са за наивници. Няма проблем да се ползва руската схема за плащане на газовите доставки от Русия, защото не става дума за директно плащане в рубли, а за превалутиране на доларови плащания. Няма загуба от това за купувача. ЕС ще продължи да внася газ от Русия. Вместо да го вземаме от производителя на ниска цена, ще го вземаме чрез посредници с 30 евро по-скъп. В чий интерес е това? Явно на някой, който ще получи комисионна", коментира Велев.

Според него бизнесът е неспокоен, няма предвидимост, управлява се некомпетентно. "Няма как при увеличение на суровината природен газ, да няма ръст и при крайния продукт. "40% от потреблението на газ в ЕС е от Русия. Те не могат да бъдат заменени, няма инфраструктура. И в следващите години ЕС ще потребява руски газ", коментира още Велев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев