АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОМБУДСМАНЪТ НАСТОЯ ЗА БЕЗПЛАТНИ PCR ТЕСТОВЕ И ЛЕКАРСТВА ЗА COVID

Диана Ковачева
28.04.2022 / 13:18

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до здравния министър проф. Асена Сербезова и до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев, в която настоява да бъде осигурен своевременен и гарантиран достъп на пациентите до безплатни PCR тестове за доказване на SARS-COV-2, както и до лекарствени продукти за домашно лечение на COVID-19, заплащани от Здравната каса.

Това става ден след като общественият защитник изпрати и становище до здравния министър, в което настоя да се запази възможността за изписване на лекарстава и на хартиен носител. Позицията на омбудсмана бе, че въвеждането на задължителен електронен формат нарушава правата на гражданите до медицинска грижа.

Поводът за днешната препоръка на проф. Ковачева са затрудненията, които срещат гражданите при осигуряване на диагностика и лечение на COVID след отпадането на извънредната епидемична обстановка.

„Сред основните проблеми, поставени от граждани и пациентски организации, е промяната на реда за издаване на „Направление за медико-диагностична дейност" за извършване на „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ (PCR). Предвид това, че посоченото медико-диагностично изследване е високоспециализирано, направление за провеждането му се издава от специалист, към когото пациентът трябва да бъде насочен от общопрактикуващия си лекар. Това е предпоставка за сериозни затруднения за голяма част от пациентите, предвид недостатъчния брой специалисти (например по „Пневмология и фтизиатрия“), неравномерното им разпределение в страната и необходимостта от отложен във времето час за преглед. Същевременно посещението при специалист на пациенти с коронавирус създава риск останалите пациенти, посещаващи го по повод други заболявания“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева отбелязва още, че алтернативното изследване на PCR - бързите антигенни тестове, също се извършват в лицензирана лаборатория и то срещу заплащане, с което тя е категорична, че така се нарушават правата на пациентите.

„Доказването на COVID-19 е възможно и със закупени от аптеката и заплатени от пациента бързи антигенни тестове, но в този случай, независимо дали тестът е проведен от пациента или от личния му лекар, е невъзможно регистрирането на резултата в Националната здравноинформационна система“, посочва проф. Ковачава.

Според нея недиагностицирането на COVID-19 нарушава правата на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, като същевременно може да стане причина за нарастване на заболеваемостта и нова епидемична вълна.

„Не на последно място, бих искала да изразя безпокойството си от невъзможността за предписване и получаване на лекарствени продукти за домашно лечение на здравноосигурените лица с COVID-19, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)“, подчертава общественият защитник и настоява да бъде проявено разбиране, че независимо от отпадане на извънредната епидемична обстановка, опасността от разпространение на COVID в страната не е отминала и правата на гражданите при диагностиката и лечението на инфекцията следва да бъдат изцяло гарантирани.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев