АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОБРЕВ: НЯМА ДА ОСТАНЕМ БЕЗ ГАЗ. В КАБИНЕТА СЕ ПРАВЯТ НА ЯСТРЕБИ, ЗА ДА ПЛАЩАМЕ С 30% ПО-СКЪПО

Делян Добрев
28.04.2022 / 11:22

„Имаме сигурност на доставките. България няма да остане без газ”.

Това заяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

„Аз съм в опозиция и имам изгода да кажа, че има риск и може да останем без газ, но това няма да се случи. Ние сме много малък консуматор - използваме едва 2% от износа на Русия за Европа”, каза още той в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Ще вземем газ и от Румъния, и от Гърция. Част от този газ ще бъде пак руски, но ще го платим с 30% повече заради посредниците. Това е главният въпрос – правят се на ястреби, за да плащаме с 30% повече за газ”, коментира Добрев.

Правят се на ястреби, само когато става въпрос за далавери, да се сложат посредници по газовите договори, като цените ще са с 30% отгоре посочи той. "Когато става въпрос за далавера за милиарди, те стават ястреби."

И изчисли - при цена, покачваща се от 70 на 100 евро за мегаватчас при потребление 2 милиона мегаватчаса месечно, това ще доведе до 100 милиона лева повече месечно, които ще бъдат платени от бизнеса и потребителите.

"След месец-два, когато ще се усети ефектът, хлябът ще е минимум два лева. Метанът ще го плащаме над 4,50 лв., едно семейство в София ще плаща за парно минимум 1000 лева. Ако разделим на населението, то излиза, че едно семейство ще плаща с 100 лева повече месечно за газ, част от който пак руски", мрачен бе в прогнозата си Добрев.

Въпросните посредници, от които страната ни ще купува синьо гориво, са свързани с властта. "Имаме такава информация, чакаме да бъдат обявени официално."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев