АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО ДЪЛЖИ ОТГОВОР ЧИИ ИНТЕРЕСИ ОБСЛУЖВА

Румен Радев
27.04.2022 / 16:11

Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва – техните или нечии други, заяви днес президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали вижда необходимост от оставки, за които се говори в секторите "Енергетика" и "Икономика", на фона на спрения руски газ за България.

"Крайно време е правителството да даде ясно доказателство, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес", добави държавният глава, преди да отлети за Испания, където утре започва официална визита.

Спрените доставки на руски природен газ за България показват, че икономическата война ескалира, повишават се и рисковете за България във всички измерения на този конфликт, коментира Радев. Той разкритикува правителството и заяви, че няма нужда от посещение на българска делегация в Украйна

Президентът коментира и появилите се информации къде отива българското оръжие и разкритикува вицепремиера Корнелия Нинова.

"Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт."

Въпроси за спрения газ

"Що се отнася конкретно до газа, трябва да си отговорим на няколко въпроса , по-точно правителството трябва да отговори: Защо само на България и на Полша се спира газът? Спира ли се на Австрия и Германия, да речем, те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност? Също така резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и от други страни. Защото ако не е резервиран, ние ще видим вече да загряват, както говорих преди време, посредници", каза Радев.

"Това означава, че да, вероятно ще намерим алтернативни решения, но това ще изисква и време и средства. Явно е късно , и означава много по-високи цени и оттук нататък съответно и рискове за доставки".

На въпрос дали е настоявал, когато се е строяла тръбата за Сърбия да има и други доставки освен на руски природен газ, Радев каза:

"Многократно съм настоявал и многократно съм твърдял, че тези 3 милиарда, платени от нас, от нашия бюджет, не обслужват българския интерес. Те обслужват интереса на други държави, които безплатно транзитират газ през наша територия, а в това време ние не успяхме да гарантираме и осигурим истинска диверсификация".

"Но това, което става с доставката на газа, ще бъде и истински тест за европейската солидарност. Ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и енергийно най-бедната държава", добави президентът.

"Категорично "не" на военна помощ за Украйна"

На въпрос за предоставяне на военна помощ за Украйна държавния глава отговори:

"Категорично "не" на предоставянето на военна помощ за Украйна. Това означава стъпка към въвличането, пряко, на България в този конфликт. Виждаме, за съжаление, че призивите за мир, за прекратяване на конфликта заглъхват. На тяхно място ескалира войнствената реторика, ескалират вече призивите за победа. Но нека да сме наясно и какво означава самата победа, защото следете и какво каза Вацлав Хавел наскоро – Ако победата означава самоунищожение и икономическа ликвидация на Европа, то аз мисля, че стремително вървим в тази посока"

Според Румен Радев "България трябва да бъде част от усилията за мир, от усилията за възможно най-бързо прекратяване на този конфликт, защото вече ни е ясно на всички – удължаването на конфликта ще има пагубни последици в много измерения".

Коментирайки предстоящата визита в Киев на българска делегация начело с премиера Кирил Петков, Радев каза:

"Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев и аз мисля, че няма нужда от такова посещение…".

"Политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ не могат да помогнат и на други народи… Призовавам българските политици, преди да спасяват света, да погледнат към хилядите бедстващи българи", каза държавният глава, запитан за призива на Кирил Петков да се дари на една заплата за въоръжаване на Украйна.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев