АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ГАЗПРОМ ЕКСПОРТ“ СПИРА ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ ЗА БЪЛГАРИЯ

„Газпром“
27.04.2022 / 08:07

В "Булгаргаз" ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени считано от 27 април 2022 г., съобщиха от Министерството на енергетиката!

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация, в 09:00 ч. на 27 април 2022 г.

На 6 април пред парламентарната енергийна комисия министър Александър Николов обяви, че България разполага с резервен план за снабдяване с петрол и газ. Природният газ от заместващите доставки обаче, в най-добрия случай, ще поскъпне с 40%, прогнозира министър Николов.

"За да е ясно на всички граждани - всяка една агресивна и тежка трансформация е свързана с определена цена! Особено в периода на промяна на преход".

Като алтернативи за доставки тогава министър Александър Николов посочи трасето от Азербайджан. Други възможности са свързани с терминали за втечнен газ от Гърция и Турция. По прогноза на премиера Петков обаче, интерконекторът с Гърция се очаква да бъде завършен през лятото.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев