АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЪТНИТЕ СТРОИТЕЛИ НА ПРОТЕСТ: БЛОКИРАХА КЛЮЧОВИ АРТЕРИИ В СТРАНАТА

Пътни строители излязоха на протест
20.04.2022 / 13:16

Работници на "Автомагистрали - Черно море" в Шумен блокираха движението при пътния възел „Белокопитово“ на автомагистрала „Хемус“. Движението по АМ "Хемус" на изход от Варна също беше блокирано.

От полицията пренасочват трафика по обходни маршрути. Недоволството на работниците е заради неразплатени от държавата 27,6 млн. лева за извършен през миналата година от фирмата ремонт на участък от автомагистрала "Тракия".

Работещите обявиха преди два дни, че за пореден път излизат на протест и ще блокират на 20 и 21 април, от 11:30 до 14.00 часа, движението на пътния възел на автомагистрала "Хемус" край Белокопитово, Ришкия проход - до село Ивански; Айтоския проход - на разклона на село Вресово, както и кръстовище до Велики Преслав.

Представители на пътностроителни фирми блокираха движението на п. в. "Абланица". В знак на протест първоначално затвориха за минути преминаването по главния път София-Варна, а след това поетапно спираха движението и на пътя Ловеч-Троян.

В националния протест на пътно-строителните фирми се включиха и работниците на хасковската фирма "АБ"-АД, като с тежките се камиони и машини обикалят бавно по пътя от Хасково към Димитровград и пътния възел над автомагистрала "Марица". Те обявиха, че ще затворят пътя от 11 до 12 часа.

Пътни строители излязоха на протест и на главен път Е-79 при кръговото кръстовище след Благоевград, в посока Симитли.

В сутрешните часове протест на пътните строители имаше и пред парламента. Строителите докараха и няколко камиона на жълтите павета. А протестът прерасна в шествие към Министерския съвет.

Коли на автомобилни инструктори също се включиха в блокирането на движението по бул. "Цар Освободител" пред парламента.

В същото време парламентът разглежда проекти на решения за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа.

Миналата седмица депутатите не стигнаха до решение за разплащането с пътните фирми. В пленарната зала бяха отхвърлени и трите проекта за решение - на правната комисия, на регионалната и на вносителя - депутати от управляващото мнозинство. Очаква се след приемането на въпросното решение от Народното събрание, пътните фирми да получат първата половината от средствата за ремонт и поддръжка на пътищата, останалите след засилени мерки по контрол.

Вчера на заседание на ресорната комисия по регионална политика депутатите приеха контролът по отпускането на останалите петдесет на сто от средствата да се поеме от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в парламента, вместо предлаганата досега Комисия по превенция и противодействие на корупцията.

"Вземете единственото правилно решение в подкрепа за пътния бранш и на милионите българи, които ползват републиканската пътна мрежа", обърна се към депутатите председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков и обяви край на протеста за днес.

Искам да предупредя народните представители, че ако не вземат правилното решение, ще се върнем повече и по-силни, заяви Чайков пред протестиращите в дъжда работници от пътностроителния бранш.

Пред журналисти Чайков уточни, че ако днес Народното събрание не приеме проекта на решение по казуса с разплащането на пътностроителните фирми, браншът ще премине от следващата седмица към безсрочни стачни действия. От сряда - палаткови лагери, затваряне на важни кръстовища, допълни Чайков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев