АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА УВОЛНИ БОРДА НА „КИНТЕКС“ - ШЕФЪТ МУ С ДВЕ ЧАСТНИ ОРЪЖЕЙНИ КОМПАНИИ ОТИВА НА ПРОКУРОР!

Корнелия Нинова
18.04.2022 / 14:25

Министър на икономиката Корнелия Нинова уволни ръководството на държавната фирма за търговия с военна продукция "Кинтекс", чийто изпълнителен директор Александър Михайлов бе назначен по времето на третия служебен кабинет на Румен Радев в разрез със закона и който и до ден днешен е управител на две частни компании, търгуващи със стоки със специално предназначение.

Въпреки, че за неговата дейност в периода 2017- 2018 година има установени вреди за 3,871 млн. лева. Михайлов оглави отново държавното дружество с подписа на служебния премиер Стефан Янев.

Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията извърши проверка на дейността на „Кинтекс“ ЕАД за 2021 г. Заключенията са за редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор. Препоръките са за сигнализиране на компетентните органи.

Според сайта на създаденото през 1966 г. дружество изп. директор е Александър Михайлов. В съвета на директорите влизат Анита Великова, председател, Стефка Граматикова, Десислава Господинова-Христова и Васил Ризов.

Александър Михайлов бе назначен и член на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания (ДКК) от квотата на представителите на държавата.

Министерството на икономиката и индустрията предприе необходимите действия:

Докладът на инспектората е изпратен на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Епицентър. бг припомня, че в началото на тази година бяха открити нарушения за 3,8 млн. лв. по време на работата на Александър Михайлов като изпълнителен директор в дружеството през 2018 г.

Михайлов е назначен от служебното правителство на Стефан Янев на 8-ми октомври 2021 година за член на Съвета на директорите на “Държавната консолидационна компания” ЕАД в разрез със Закона за публичните предприятия. Няколко дни по-късно - на 27-ми октомври, бива преназначен за член на Съвета на директорите на “Кинтекс” ЕАД и за негов представител.

Нарушението на Михайлов е, че до ден днешен той е управител на две частни компании, като в дейността и на двете е записано, че търгуват и със стоки със специално предназначение наред с другата им разнородна дейност.

Справка в Търговския регистър показва, че месеци след като поема ръководството на “Кинтекс”, продължава да управлява частните компании.

Към 26 януари 2022 г., Михайлов е управител на “Интер Комерс Консулт” ООД и съдружник във фирмата с 90% дялов капитал, както и едноличен собственик на “Лин Асет” ЕООД, която е вписана в Търговския регистър на 1-ви април миналата година с 5000 лева капитал.

Михайлов бе начело на “Кинтекс” и в периода от юли 2017 г. до октомври 2018 г. Впоследствие Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) направи проверка в “Кинтекс” за минал период и установи вреди за 3,871 млн. лева.

От инспекцията установиха нарушения на сделки, сключени от държавното оръжейно предприятие в периода от началото на януари 2016 г. до средата на 2018 г.

Те бяха относно дейността на “Кинтекс” при сключване на договори с “ЕМКО” ООД (собственост на Емилиян и Христо Гебреви) и “Аркус” АД (на Дочо Караиванов).

Общо проверяваните 35 договора са били на стойност почти 780 млн. лева. Материалите от проверката тогава бяха предадени на Специализираната прокуратура.

През март 2019 г. е образувано и досъдебно производство.

Материалите от проверката бяха предадени на Специализираната прокуратура.

През март 2019-та година в "Кинтекс" влязоха прокурори и представители на ДАНС.

"На 28 март 2019 г. в рамките на досъдебно производство прокурори от Специализираната прокуратура (СП) и следователи от Следствения отдел към СП извършват следствени действия в офисите на дружество "Кинтекс". В хода на разследването участват и служители на ДАНС. Изземат се документи и се претърсват помещения.

Досъдебното производство е образувано на 1 февруари т.г. за престъпно сдружаване и безстопанственост (чл. 321, ал. 6 и чл. 219 от НК)", гласи съобщението на прокуратурата от същата дата.

Пред медиите зам.-главният прокурор тогава Иван Гешев обясни, че става въпрос за дело, образувано след извършена в "Кинтекс" инспекция от АДФИ.

"В хода на инспекцията са констатирани нарушения, които според тях може би осъществяват състав на престъпление и са изпратили инспекцията в специализираната прокуратура", каза Гешев.

По думите му основната сюжетна линия е, че "Кинтекс" като държавен оръжеен търговец сключва сделки с държави като Индия и други страни. "Доставката се извършва от български оръжейни производители, а договорите са между "Кинтекс" и представителя на съответната държава. Има отделни договори между "Кинтекс“ и съответния български производител. Сигурен съм, че съвсем случайно българският производител или поне няколко от тях некачествено изпълняват тези оръжейни доставки. В резултат на това външният потребител на услугата - Индия или някоя друга страна, начислява неустойки, които се плащат от "Кинтекс". Въпросът е, че "Кинтекс" не предприема абсолютно нищо, за да възстанови тази щета, като си потърси парите от съответния доставчик. Това е в крайна сметка една голяма положителна полза за съответните оръжейни търговци, които могат да произведат продукция с ниско качество или да не изпълнят срокове на доставка. Тоест, това да им излезе по-евтино като стока, грубо казано", поясни Гешев.

Тогава той подчерта, че тези дела са супер сложни и предупреди да не се очаква бърз резултат. "Става въпрос за милиони", подчерта Гешев и уточни, че доставчиците на тази продукция, за които са констатирани нарушения, са три. Посочи също, че става въпрос за нарушения на предишното ръководство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев