АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАКРИВАНЕТО НА СПЕЦСЪДИЛИЩАТА - ВЪВ ФОКУСА НА РАБОТАТА НА ДЕПУТАТИТЕ

Народно събрание
13.04.2022 / 08:40

Закриването на специализирания наказателен съд и изборът на управител на Българската народна банка влизат в седмичната програма на парламента.

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи на второ четене да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и Апелативната специализирана прокуратура.

С разпоредбите се определят правомощията на съответната колегия на ВСС да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности.

"Продължаваме промяната" предлага съдийската колегия на ВСС да приеме решение за разкриване на длъжности на съдии и съдилища по квоти.

Срещу квотния принцип възразяват от ГЕРБ-СДС и от "Възраждане".

Депутатите започват работа и с промените на второ четене в Закона за здравното осигуряване. Те се отнасят за лицата, които имат статут на предоставена временна закрила в България.

Получилите такъв статут бежанци ще имат същите права като здравно осигурените българи. Така нашата страна ще поеме безвъзмездно здравните осигуровки на бежанците, които имат временна закрила у нас.

Промяната ще важи и за всички бежанци, не само за идващите от Украйна, като им дава право на временна закрила на хуманитарен статут в рамките на една година.

В петък е и изборът на управител на БНБ. От "Има такъв народ" обявиха, че не са готови на компромис и няма да оттеглят кандидата си Любомир Каримански, а номинираният от ПП Андрей Гюров заяви, че ще оттегли официално своята кандидатура.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев