АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАКРИВАНЕ НА СПЕЦПРАВОСЪДИЕТО ВЛИЗА ЗА ОКОНЧАТЕЛНО ОБСЪЖДАНЕ В КОМИСИЯ НА НС

Народно събрание
12.04.2022 / 08:32

Промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура, влизат за окончателно обсъждане в правната комисия на Народното събрание.

Повече от месец и половина след внасянето от Министерски съвет промените стигат до второ четене в ресорната комисия и се очакват да влязат още тази седмица за окончателно гласуване и в пленарната зала.

Законодателната инициатива е обединяваща за управляващата коалиция.

В законопроекта има две ключови изменения, а именно - закриването на специализираните съд и прокуратура и отпадането на кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет - коментира правосъдният министър Надежда Йорданова.

"Това са първи ключови стъпки в съдебната реформа. И по двата въпроса има постигнат широк обществен консенсус - специализираното правосъдие показа, че то е неефективно, не отговори на очакванията на обществото, с които беше създадено, а що се отнася до кариерните бонуси - бяха като награда, фактът, че си бил във ВСС не може да служи като трамплин, за да заемеш по-висока позиция в съдебната власт."

Според ГЕРБ обаче със закриване на специализираното правосъдие се поставят под риск висящите тежки наказателни дела.

Между двете четения на промените в закона за съдебната власт най-голямата опозиционна група в парламента предлага отмяна на преустановяване на дейността на специализираните съд и прокуратура и запазване на подсъдността на Специализирания наказателен съд за дела, свързани с организирани престъпни групи.

БСП и "Продължаваме промяната" са внесли предложения, свързани с уреждане на кадровия статут на съдиите, прокурорите и следователите, които към датата на влизането в сила на закона заемат длъжността съдия прокурор или следовател в специализираното правосъдие.

Социалистите предлагат преназначаването им в равни по степен съдилища и прокуратури, а "Продължаваме промяната" предвиждат връщането им на заеманата преди избора длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев