АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАП. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ: ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, НЯМА НИКАКВА ГАРАНЦИЯ ЗА МОРЯЦИТЕ НИ В УКРАЙНА

 Блокираният в Мариупол кораб "Царевна"
11.04.2022 / 12:19

"В тази ситуация Министерството на отбраната не може да направи нищо, тъй като не сме част от този военен конфликт. Убеден съм, че МВнР е направило достатъчно", добави президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани

"За съжаление, няма никаква гаранция за моряците в Украйна". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" на БНР капитан Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани по повод блокираният в Мариупол български кораб "Царевна" със 17 души екипаж на борда.

Вчера Народната милиция на ДНР обяви, че два чужди кораба, единият от които е "Царевна", са превзети от украински националисти, които водят стрелба от бордовете им. От МО и МВнР отрекоха това и увериха, че моряците ни са добре и корабът не е бил превземан.

"Такъв случай сме имали с кораба "Васил Левски“ в далечната 1967 година, по време на Виетнамската война. Той е обстрелван в южната част на Виетнам. Същият кораб, за съжаление, после попада по време на войната в Израел (става дума за Шестдневната война между Израел и съседните му арабски страни Египет, Йордания и Сирия. През 1967 г. "Васил Левски" е един от 15-те товарни кораба, блокирани в Суецкия канал, къдетоха престояха осем години, бел. ред.). В тази ситуация всички трябва да разчитат на действията на корабособственика, който да даде инструкции на кораба как да действа," обясни кап. Димитров.

"В тази ситуация Министерството на отбраната не може да направи нищо, тъй като не сме част от този военен конфликт. Убеден съм, че българското външно министерство е направило достатъчно", добави още президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Междувременно от Министерството на външните работи заявиха за БНР, че 17-те български моряци на борда на кораба „Царевна“, блокиран в Мариупол, са добре. От ведомството уточняват, че сънародниците ни са в добро здравословно състояние и с тях се поддържа непрекъсната връзка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев