АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП НЯМА ДА ПОДКРЕПИ КАРИМАНСКИ ЗА ШЕФ НА БНБ

БНБ
11.04.2022 / 11:50

Коалиционният партньор в правителството - БСП, няма да подкрепи кандидата на „Има такъв народ“ Любомир Каримански за поста управител на БНБ. Това обяви пред Нова телевизия депутатът от левицата Румен Гечев. Така останалият единствен кандидат ще разчита на гласовете на опозицията, след като и другата партия в коалицията – „Демократична България“ заяви, че няма да подкрепи Каримански.

„Няма да гласуваме в зала за поста на БНБ, в случая за кандидатурата на Любомир Каримански, тъй като не искаме да взимаме страна в конфликта. Няма да задълбочаваме раздора в коалицията“, каза Румен Гечев.

БСП не смята да номинира свой кандидат за поста.

Очаква се председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ и кандидат за управител на БНБ Андрей Гюров да оттегли официално номинацията си за поста управител на БНБ. В социалните мрежи вчера той заяви, че ще се оттегли от надпреварата заради напрежението в управляващата коалиция по темата и липсата на достатъчно парламентарно мнозинство, което да подкрепи избора му.

Премиерът Кирил Петков заяви, че „Продължаваме промяната“ няма да подкрепи кандидата на „Има такъв народ“ Любомир Каримански за управител на централната банка.

От своя страна председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов атакува директно премиера Кирил Петков, че е предложил сделка срещу оттеглянето на кандидатурата на Андрей Гюров.

Пред Нова телевизия Йорданов каза, че е „отвратително министър-председателят да прави намеци от типа „Оттегляме Андрей Гюров, за да получим подкрепа за спецсъда и прокуратурата“. Тошко Йорданов обвини „Продължаваме промяната“, че са се отметнали от предварителното си уверение по време на преговорите за коалиция, че няма да имат свой кандидат за БНБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев