АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОДОБРИ ПРАВИЛАТА ЗА ИЗБОР НА НОВИ ЧЛЕНОВЕ НА СЕМ

Народно събрание
07.04.2022 / 15:12

Народното събрание одобри правилата за избор на нови членове на Съвета за електронни медии. Процедурата предизвика размяна на обвинения между управляващи и опозиция за състоянието на медиите.

Парламентът подкрепи предложените от медийната комисия стари правила за условията и реда за предлагане, изслушване, избор на кандидати за двамата нови членове на СЕМ.

От ГЕРБ заявиха, че преди да се реформира медийното законодателство, не трябва да се пристъпва към избор на членове на медийния регулатор. Депутатът Радомир Чолаков видя връзка между правилата и предстоящия избор за нов генерален директор на БНТ и даде заявка да внесе промени в ЗРТ. "Мнозинството в този парламент каза, че ще прави реформи, но не прави реформи. То просто овладява структурите на държавата такива, каквито са, и назначава свои хора на съответните позиции".

Управляващите остро реагираха. Мирослава Петрова от ПП отхвърли твърденията на ГЕРБ и подчерта, че в случая има срокове, има изтичащи мандати и ще се върви към прозрачна процедура. "И БНТ повече никога няма да бъде това, в което я превърнахте вие, лост".

Социалистът Александър Симов директно заговори дали в този вид въобще е необходим СЕМ. "По никакъв начин не мога да приема партията, която 12 години грубо кадрува в СЕМ, която слагаше кадри с дипломи 3,89 , сега в момента да ми държи моралната претенция за това какво ще се вложи. При всички положения ще е по-добро".

Правилата предвиждат предложенията за кандидатите за двама членове на СЕМ да се правят от народните представители и от парламентарни групи до медийната комисия в седемдневен срок. Изискването е кандидатите да имат опит в електронни медии, съобщения, журналистика, право или икономика.

Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в ресорната комисия, като окончателният избор ще е в пленарната зала. В края на април изтичат мандатите на двама от членовете на СЕМ - София Владимирова и Розита Еленова, и двете от квотата на НС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев