АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК ДАДЕ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА НА ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ НА БЪЛГАРИЯ

Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен
07.04.2022 / 12:28

Планът за възстановяване и устойчивост, който е с размер над 12 млрд. лева, вече е финализиран. Тези средства са близо 10% от нашата икономика, заяви на съвместна пресконференция с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е на визита у нас.

„Планът дава наистина възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна промяна зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим потенциала на България за геотермали – да използваме нашите минерални води за производство на енергия. Да реформираме върховенството на закона чрез засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който може временно да стане разследващ прокурор, след това да се върне обратно като съдия. Да реформираме Антикорупционната комисия, която наистина да започне да работи. Да реформираме начина, по който провеждаме обществените си поръчки…Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България“, заяви Кирил Петков.

На свой ред Урсула фон дер Лайен заяви, че иновациите са изключително важни, за да можем да запазим икономиката и обществото конкурентоспособни и устойчиви:

„…това изисква инвестиции и затова сме тук днес – следващо поколение ЕС – това е големият план за възстановяване на стойност 800 млрд. евро, който създадохме, за да модернизираме и преоформим нашия континент за бъдещите поколения след пандемията. Сега имаме три приоритета – единият е Зеленият пакт, доминиращ в момента…Втората тема е дигитализацията, а третата тема е инвестициите. Днес Еврокомисията дава зелена светлина на България, на Плана на България за възстановяване и устойчивост – това е изключителен план. Почти 60% от него подкрепя Зеления преход, това е важно и, разбира се, добре дошло“.

Общата стойност на плана е близо 6,3 млрд.евро, които ще постъпят у нас поетапно.

На церемонията по предаване на оценката на българския план Фон дер Лайен благодари за българската съпричастност към съдбата на бягащите от войната в Украйна и анонсира онлайн събитие в събота с участието на канадския премиер Джъстин Трюдо в знак на солидарност с Киев.

В момента в Брюксел се прави анализ на указа на руския президент Владимир Путин газовите доставки да се плащат в рубли. „Много важно е да направим ясен анализ на този указ, дотогава договорите ще се изпълняват в евро или долари, както е записано в тях.

Председателката на ЕК обърна внимание и на отношенията София-Скопие и важността на темата за подкрепата на българите в РСМ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев