АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЧИНА ВЛАДИМИР ЖИРИНОВСКИ

Владимир Жириновский
06.04.2022 / 18:02

Владимир Жириновский почина на 75-годишна възраст, съобщи руската агенция ТАСС. Той бе лидер на Либерално-демократическа партия на Русия.

"След тежко и дълго боледуване почина Владимир Волфович Жириновски", каза председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин по време на пленарното заседание. Той бе настанен в болница в началото на февруари с коронавирус.

Депутатите запазиха минута мълчание в памет на политика. Кончината на Жириновски идва малко преди 76-ия му рожден ден на 25 април.

Жириновски е ветеран в политиката.

Той е роден в Казахстан (по това време част от ССР).

Родителите му са разстреляни, заедно със сестра му от т.нар. Сили на оста.

Владимир Волфович Жириновски е роден на 25 април 1946 г. в Алмати, Казахска ССР (сега Република Казахстан). Той е най-малкото (шесто) дете в семейството, отбелязва ТАСС. Завършва няколко специалности в Московския държавен университет "Ломоносов". Доктор по философия. На 24 април 1998 г. защитава дисертация на тема "Минало, настояще и бъдеще на руската нация (Руският въпрос: социален и философски анализ)" в Московския държавен университет.

Започва да се занимава с политика още като студент. През 1967 г. изпраща писмо до генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, в което предлага реформи "в областта на образованието, селското стопанство и общинското управление“. В резултат на това той е поканен "на разговор" в отдела за висше образование на Московския градски комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз, където му е казано, че предложенията му са нереалистични.

На 13 декември 1989 г. Владимир Жириновски участва в заседанието на инициативната група за създаване на Либерално-демократическата партия на Съветския съюз (ЛДПС). Програмата на политическата организация се основава на "Програмата на Социалдемократическата партия на Русия", разработена преди това от Жириновски. ЛДПСС се обявява за опозиция на управляващата КПСС.

На 31 март 1990 г., на учредителния конгрес на ЛДПСС, Владимир Жириновски е избран за неин председател. Оттогава той ръководи партията в продължение на повече от 30 години, а от 2017 г. - и на нейния Върховен съвет.

Владимир Жириновски се е кандидатирал за президент на Руската федерация шест пъти. Влиза в Руската книга на рекордите като участник в най-голям брой президентски кампании в Руската федерация. Най-добрият си резултат постига на президентските избори през 2008 г.

Владимир Жириновски е депутат в Държавната дума от 1993 г.

Той е основател и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, заместник-председател на Държавната дума, член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев