АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕНАТОР: ГЕРМАНИЯ СЕ ДВИЖИ КЪМ ЕНЕРГИЕН СРИВ, ПРОСТО НЯМА КАК ДА ШАНТАЖИРА РУСИЯ

Ларс Клингбайл
06.04.2022 / 09:59

Европейският съюз трябва да обсъди подробно възможността за отказ за закупуване на руски газ, заяви германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт на 3 април. Съпредседателят на Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) Ларс Клингбайл не е съгласен с нея. Според него незабавното въвеждане на ембарго върху доставките на руски газ би било грешка, вземането на подобно решение „изисква внимателно проучване на всички възможни последствия и рискове.”

Членът на Съвета на федерацията Олга Ковитиди смята, че Берлин няма избор и ще трябва не само да продължи да внася енергия от Русия, но и да плаща за нея в рубли

„Страната системно върви към енергиен колапс. Най-голямото газово съоръжение в страната в Реден, Долна Саксония, е запълнено само с 0,5%. Това е най-ниското ниво, откакто индустриалната асоциация ГИЕ започна да публикува подобни данни. Германия просто няма с какво да изнудва и заплашва Русия. Германия вече е заловила руските валутни резерви и руските златни кюлчета, съхранявани в германски банки“, коментира сенаторът.

Ковитиди отбеляза също, че Берлин няма да може да повлияе на решението на Москва да прехвърли газовите сделки в рубли и Берлин няма да може да продължи да плаща с валута за доставките на гориво.

„Германия подписа договор за доставка на газ не с руския “Газпром”, а с “Газпром Германия”, намиращ се в Берлин. Буквално в петък, 1 април, “Газпром” се оттегли от членството в германската компания и от всички нейни активи, което означава, че руският “Газпром” вече не свързва нищо с бившия си филиал в Берлин “, обясни тя.

Всъщност, отбеляза сенаторът, Берлин няма друг избор, освен да приеме условията на Москва, в противен случай Германия ще бъде изправена пред спиране на газа с всички произтичащи от това последици. „Няма да има друг начин. Няма рубли - няма газ “, заключи тя.

Превод: В. Сергеев

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев