АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОБСЪЖДА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕ СЪС САЩ В СФЕРАТА НА ОТБРАНАТА

Народно събрание
06.04.2022 / 08:58

Предложението на парламентарната група на "Възраждане" за прекратяване на споразумението между правителствата на България и СAЩ за сътрудничество в областта на отбраната, ще се обсъжда в пленарната зала на Народното събрание.

В дневния ред на парламента е включено и предложението на ГЕРБ за създаване на временна анкетна комисия установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството меморандум с две компании за осъществяване на проекти за чиста, зелена енергия.

В дневния ред на парламента за днес е проекторешението на партия "Възраждане", с което се предлага народното събрание да възложи на МС незабавно да предприеме действия по прекратяване на споразумението между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 година с едногодишно предизвестие.

Кабинетът трябва, до един месец след обнародването, да внесе в парламента доклад за имуществените, трудовите и отбранителните последици от прекратяването на споразумението, както и отчет за собствеността в базите, за извършените разходи от страна на България за учебните полигони в Ново село, складовите съоръжения в Айтос и военновъздушните бази в Безмер и Граф Игнатиево.

Предложения за промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към ДС също влизат в пленарна зала.

От „Демократична България“ предлагат да се направи публична цялата налична информация относно това в коя сфера на обществения живот са били ангажирани проверяваните лица от Комисията по досиетата.

А от „Възраждане“ предлагат отмяна на закона и закриване на Комисията по досиетата.

Очаква се парламентът да приеме и годишните доклади на комисията за защита от дискриминация и на националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев