АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МВР ОГЛАСИ 116 ЗАБАВЕНИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА ПРЕПИСКИ, ТЯ ОТРИЧА

МВР
04.04.2022 / 12:16

116 преписки с висок обществен интерес, по които до момента няма движение от страна на прокуратурата, огласи МВР. Преди дни вътрешният министър Бойко Рашков обеща този списък да бъде публикуван.

В списъка, публикуван от вътрешното министерство, информацията е лаконична. Става ясно, че в данните на МВР присъстват част от случаите, които станаха знакови в последните месеци.

Разследванията, публикувани от вътрешното министерство, са стотици. Сред тях са случаят с данните и сигнала на Светослав Илчовски, който преди време разказа за натиск върху бизнеса му.

Сред публикуваните преписки е и тази на охранителна фирма, чийто лиценз бе отнет от съда на първа инстанция, както и сигнал за установени факти, свързани с удълбочаване на канала на пристанище Варна. Съдържат се данни и за случаите с АМ „Хемус“, делото за изнудване на Васил Божков и случая „Осемте джуджета“.

От вътрешното министерство уточняват, че таблицата, която е изпратена, съдържа данни само за приключили в Главна дирекция „Национална полиция“ и ГДБОП преписки. Всички те са предадени на прокуратурата по компетентност.

От МВР допълват, че към момента няма никаква информация за произнасяне по тях.

Прокуратурата отрича

Прокуратурата определи като „поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт“ огласената от МВР справка с десетки случаи, приключени от МВР и предадени на държавното обвинение, по които няма движение. От пресцентъра на ведомството обясняват, че по голяма част от случаите текат активни действия по разследването, назначени са множество експертизи и други процесуални действия.

„Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в неконструктивен „диалог“, който погазва конституционно заложения принцип за разделение на властите. Против интереса на българските граждани е прокуратурата да възприеме подхода, налаган от лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт, за нарушаване устоите на правовата държава“, пише в позицията на държавното обвинение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев