АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН СМАЗА ОПОЗИЦИЯТА НА ИЗБОРИТЕ И ПЕЧЕЛИ ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ, ПИШАТ СВЕТОВНИ МЕДИИ

Виктор Орбан
04.04.2022 / 09:12

Премиерът получи 53,19 на сто от гласовете, далеч повече, отколкото предсказваха проучванията.

Унгарският премиер Виктор Орбан смазва опозицията на проведените вчера парламентарни избори, като печели четвърти мандат, пише френският в. "Монд".

Партията на Орбан "ФИДЕС" като цяло изпреварва безпрецедентната коалиция на опозицията, надяваща се да го свали от власт след 12-годишно управление. Тя включваше както партии от лявата част на политическия спектър, така и крайнодясна формация, припомня изданието.

"Целият свят можа да види, че в Будапеща спечели патриотизмът. Това е нашето послание към Европа: ние не сме миналото, ние сме бъдещето", подчерта гордо унгарският премиер пред привържениците си, събрали се да отпразнуват победата му в конферентен център в унгарската столица.

"Ще си спомняме за тази победа, защото никога не сме имали толкова противници, от нашата национална левица, международната левица, брюкселските бюрократи, (американският милиардер от унгарски произход) Джордж Сорос, международните медии и дори украинският президент", добави усмихнатият Орбан, подложен на критики от Володимир Зеленски. Премиерът получи 53,19 на сто от гласовете, далеч повече, отколкото предсказваха проучванията. Това ще му позволи да запази и мнозинството си от две трети в парламента, отбелязва в. "Монд". Шестте опозиционни партии получиха 34,95 на сто от гласовете.

Избирателната активност беше 68,7 на сто, близка до рекорда, отбелязан преди четири години, отбелязва френският в. "Фигаро".

Очевидната победа на Орбан ще му позволи да продължи движението към авторитаризъм, като пренебрегва дисидентите и поставя под контрол нови сектори от икономиката, заявява Едит Жгут, специалистка по политически науки в Полската академия на науките, цитирана от в. "Айриш таймс". "Унгария изглежда е достигнала точката, отвъд която няма връщане", подчерта тя. Според нея основният урок е, че ситуацията в Унгария е до такава степен в полза на Орбан, че смяната на "ФИДЕС" чрез избори е станала почти невъзможна.

След началото на руското нашествие в Украйна, Орбан започна да представя изборите като избор между мир и стабилност и война и хаос. Докато опозицията призоваваше за подкрепа на Киев заедно с ЕС и НАТО, Орбан, който е отдавнашен съюзник на руския президент Владимир Путин, настояваше Будапеща да остане неутрална и да запази близките си икономически връзки с Москва, включително като продължи да внасят руски газ и петрол при преференциални условия, припомня изданието.

Орбан е получил силен мандат да продължи с външнополитическия си курс и борбата си за нова идеологическа подредба в Унгария и Европа, заявява Даниел Хегедуш, експерт от "Германския фонд Маршал" в Берлин, цитиран от британския в. "Файненшъл таймс". "Ситуацията ще стане по-трудна", добавя той. "Докато трае войната, освен ако Орбан не наложи вето на съвместните действия на ЕС, той ще бъде защитен от противодействие. Една категорична победа сега ще подтикне ЕС да приеме това като новото статукво: да, общността има авторитарни страни членки".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев