АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ НЕ УЧАСТВАТ В БЛИЦКОНТРОЛА ЗАРАДИ АНГАЖИМЕНТИ

Депутатът Десислава Атанасова държи снимка, която според нея показва, че премиерът Кирил Петков е в София, но не е в парламента за блицконтрол
01.04.2022 / 11:22

За първи път премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев не участват в парламентарния блицконтрол поради ангажименти. Но народни представители от различни парламентарни групи показаха снимки в Народното събрание, на които се вижда, че премиерът Кирил Петков е сниман тази сутрин в столицата.

По искане от ПГ на ГЕРБ, работата на парламента бе прекъсната с настояването Кирил Петков да дойде в НС и да участва в блиц парламентарния контрол.

Десислава Атанасова заяви:

„Очевидно той има възможност да дойде в парламента. Снимката е публикувана преди малко в някои от водещите новинарски сайтове. Искам почивка от парламентарната група и дотогава се надявам, че министър-председателят ще изпълни своите конституционни, макар че не ги разбира, задължения по правилник. Съгласно чл. 104 той трябва да е тук в залата и да отговаря на въпроси за блицконтрол“.

Хамид Хамид от ДПС определи поведението на Петков така:

„Току-що разбрахме, че граждани са видели министър-председателя из улиците на София. Има снимки, моля да се свържете с него, да не се крие като мишка в Министерски съвет. Ако е мъж, да дойде и да отговаря на българските граждани и на народните представители, защото стига се е крил, какво е правил. Вчера чухме, че явно е прекалил с нещо. Да дойде и да не се крие“.

Преди това част от депутатите настояха за ново заседание на парламента, на което отсъстващите да отговарят на техните въпроси.

От ГЕРБ определиха действията на премиера като бягство от създалата се ситуация в България. Депутатът Тома Биков:

„Ние сме се подготвили за други хора, а пък другата седмица по някое време ще дойде Кирил Петков и Асен Василев, които пък на нас ни трябват, ние проявяваме жив интерес към тях двамата. Но според мен по-неотложен ангажимент от това да отидеш при началника си не може да има, защото ние тук сме им началниците – Народното събрание. Имам чувството, че някои хора започват да се крият. Господин Кирил Петков искаше да уплаши с ареста нас, оказа се, че той се е уплашил. Не можем да го видим оттогава“.

Йордан Цонев от ДПС коментира отсъствието на премиера:

„Може би премиерът смята, че днес е професионалният му празник – в Деня на шегата и лъжата, и има право да празнува. Но щяхме да го отпразнуваме заедно. Даже аз за днес си купих връзка „байдънка“. Президентът Байдън обича да носи точно такива връзки и виж, че ни е излъгал, че ми я е подарил, а съм си я купил“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов настоя час по-скоро да се получи отговор на въпроса - какво се случва със 17-те български моряци от кораба в Мариупол.

„Миналата неделя българският министър-председател излъга, като каза, че зависи от руската страна освобождаването на кораба, тъй като тя трябва да осигури син хуманитарен коридор за изнасяне и за извеждане на всички кораби от зоната на военните действия. Руската страна такива коридори осигурява всеки ден. Въпросът е, че украинската страна е тази, която не го прави. И ние щяхме да зададем въпроса – нашата държава поддържа ли някакъв контакт въобще с руската и украинската страна.“

Председателят на парламента Николай Минчев увери, че ще има извънредно заседание следващата седмица.

„На мен също не ми се иска да разделяме така блицконтрола, но в настоящия случай се налага. Другата седмица, когато дойдат останалите членове на Министерски съвет, тогава…“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев